ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ξήλωμα του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο συγκεκριμένος φόρος από το 2022 αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί στον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να γίνει πιο δίκαιη η κατανομή του μέτρου.
Μέχρι σήμερα ο συμπληρωματικός φόρος πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν συνολική περιουσία άνω των 250.000 ευρώ και πλέον θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο. Με άλλα λόγια, θα καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ένα ακίνητο αξίζει πάνω από 250.000 ευρώ, χωρίς να παίζει ρόλο η συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι ο φόρος ήταν άδικος σε πολλές περιπτώσεις και μάλιστα ανέφεραν το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη που έλαβε δάνειο 300.000 ευρώ, έχει καταβάλει στην τράπεζα 50.000 ευρώ, αλλά τα τελευταία χρόνια η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί στις 240.000 ευρώ.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει πέραν του ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ
Ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, έως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πρέπει να έχουν καταλήξει στη “φόρμουλα” για την αναπροσαρμογή του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σχεδιάζεται να μειωθεί περαιτέρω.
Αλλαγές θα έχει και στην κλίμακα του (ενσωματωμένου) συμπληρωματικού φόρου, καθώς θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, αλλά και των βοηθητικών χώρων.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται από το 2022 – Τι προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.