• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν τις υποσχέσεις για τα F-35 – Παράπονα στον Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Μια σειρά από θέματα για τα οποία η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της από τις ΗΠΑ ετοιμάζεται να θέσει στον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της συνάντησής τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO.

    Με βάση τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν θέλει να θέσει το ζήτημα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 αλλά και τη δυσαρέσκειά του για το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας. Παράλληλά, θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις πιέσεις για τους ρωσικούς πυραύλους S-400, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που είχε θέσει και στον πρόεδρο Τραμπ περί της άρνησης των ΗΠΑ να παραχωρήσουν πυραύλους Patriot.

    Μάλιστα, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του, ο Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ ήταν αυτές που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους σχετικά με τα μαχητικά F-35.

    Όπως ανέφερε πάντως, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπους για να προχωρήσουν μπροστά, αφήνοντας πίσω τα προβληματικά σημεία. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η Τουρκία δεν προστατεύει μόνο τα σύνορά της, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, καθώς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας και ταυτόχρονα δεχόμαστε πιέσεις από το προσφυγικό κύμα».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στον πιθανό ρόλο της Άγκυρας στο Αφγανιστάν μετά το τέλος της παρουσίας των δυνάμεων του NATO στην περιοχή (η Τουρκία επιθυμεί να της παραδοθεί η διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ από τη συμμαχία), λέγοντας πως «η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».



    ΣΧΟΛΙΑ