ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζον Κίρμπι (Λευκός Οίκος): Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να έχει προβλήματα με την πώληση F-35 στην Τουρκία λόγω των S-400
Mήνυμα στην Τουρκία, λίγο πριν την κρίσιμη για την Άγκυρα συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, έστειλε η Ουάσιγκτον, αναφορικά με το θέμα των S-400.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να “ξεχάσει τους S-400”.
Σύμφωνα με τον κ. Πράις, είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσει η Τουρκία την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 λόγω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Πάντως, η Τουρκία δεν φαίνεται να υποχωρεί στο ζήτημα, έχοντας ήδη πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για τους πυραύλους. Η Άγκυρα επιθυμεί μια τεχνική λύση και όχι να μεταφερθούν οι S-400 αλλού.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έφτασε στη Λιβύη, με την επίσκεψή του λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς τις Γαλλία και Ιταλία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπ. Οικονομικών: Οι διατάξεις της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον ΦΠΑ ενσωματώθηκαν με τον Τελωνειακό Κώδικα που ψηφίστηκε τον Ιούλιο
- Το Ιράκ σε διαπραγματεύσεις με την Exxon για αποθήκευση πετρελαίου σε Ασία και σε βασικές αγορές
- Ρουμανία: Η κυβέρνηση συνασπισμού επιβίωσε από τέσσερις συνεχόμενες προτάσεις δυσπιστίας
- Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1/1/2026 σε πλήρη λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
