ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναθεωρείται ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση των πλειστηριασμών ενώ αναμένεται η έγκρισή του τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όπως λέει η 10η μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αν και τούτο αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει δει το προσχέδιο του Κώδικα αυτού.
Το θέμα μη λειτουργίας των δικαστηρίων αναφέρει ως ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα η Κομισιόν στην 10η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να επανέλθουν οι πλειστηριασμοί στα προ κρίσης επίπεδα.
Παρά την ουσιαστική πρόοδο στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, η πανδημία σχετίζεται στην έκθεση με τις διαταραχές στις δικαστικές διαδικασίες που συνέχισαν να επιβαρύνουν την εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα το πρώτο τρίμηνο του 2021, μολονότι αυτές βρίσκονται σε φάση επανεκκίνησης. Έτσι η επίτευξη του στόχου είναι πιθανόν να καθυστερήσει πέραν του 2021.
Η οριζόντια αναστολή των διαδικασιών εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των δημοπρασιών, θα έχει πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις, αν και το μέτρο της οριζόντιας αναστολής καταργήθηκε στις αρχές Απριλίου 2021, επιτρέποντας μια σταδιακή επανεκκίνηση όλων των βημάτων επιβολής.
Οι περισσότερες δημοπρασίες θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το το καλοκαίρι, περιορίζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των δημοπρασιών που θα διεξαχθούν το 2021 σε επίπεδα κάτω από τα προπανδημικά.
Οι αρχές προετοιμάζουν επίσης περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνουν τη συμμόρφωση με τα μέτρα που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 για τη βελτίωση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Μάλιστα προετοιμάζεται αναθεωρημένος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των δημοπρασιών. Ο κώδικας αυτός θα εγκριθεί τον Ιούλιο του 2021 και θα τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη του επόμενου δικαστικού έτους μετά το καλοκαίρι.
Συνολικά, αυτή η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή των συγκεκριμένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Optima Βank: Νέο ρεκόρ καθαρών κερδών στο α’ τρίμηνο με αύξηση 22% στα €47,5 εκατ.
- Ενεργειακός αγώνας δρόμου: Τα αποθέματα εξαντλούνται και το πετρέλαιο ανεβαίνει μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
- Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν: Η κατάπαυση του πυρός στη Μ. Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
- Το Resort που σχεδόν δεν υπάρχει – και αυτή είναι η αιτία που δεν μπορείς να το αγνοήσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.