• Business

    Κατακόρυφη πτώση για Πειραιώς και Eurobank στο ΧΑ

    • NewsRoom


    Πτωτικές τάσεις εμφανίζονται σήμερα στο Χρηματιστήριο με τον τζίρο να κυμαίνεται πάνω από 120 εκατ.ευρώ ενώ ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης κινείται με απώλειες 1,08% στις 632 μονάδες, με τον τζίρο του να έχει εκτοξευθεί στα 565 εκατ. ευρώ, ελέω αφενός της εισαγωγής των νέων μετοχών και αφετέρου των… 123 πακέτων που έχουν διακινηθεί στις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, ύψους 134,3 εκατ. και 156,2 εκατ. τεμαχίων αντίστοιχα.
    Όλα τα φώτα λοιπόν σήμερα είναι στις τραπεζικές μετοχές, με εκείνη της Alpha Bank να υποχωρεί κατά 8,51% στα 2,15 ευρώ, αν και νωρίτερα έφτασε έως το -14,89%. Απώλειες 26,43% σημειώνει και η Eurobank, στα 1,03 ευρώ, ενώ η Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύεται χωρίς τις νέες μετοχές ακόμη, υποχωρεί κατά 24% στα 0,76 ευρώ.

    Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η πρώτη περίοδος της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης θα χαρακτηριστεί από έντονη μεταβλητότητα, τόσο σε ενδοσυνεδριακό όσο και σε ημερήσιο επίπεδο.  Και αυτό διότι ακόμη και αν οι τραπεζικοί τίτλοι προσεγγίσουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι αποτιμήσεις θα έχουν βρεθεί σε μια ιδιαίτερα συμπιεσμένη αποτίμηση σε σχέση με τα ενσώματα κεφάλαια τους που κυμαίνεται μεταξύ 0,29 και 0,26 φορές.

    Παρά το γεγονός ότι οι αυξημένοι συντελεστές στάθμισης των Eurobank και Alpha Bank δεν έχουν τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, η πτώση των μετοχών αυτών επηρεάζει μεγάλο μέρος των τίτλων του FTSE 25.

    Η μετοχή του ΟΤΕ προσπαθεί να διαφυλάξει τα επίπεδα των 9 ευρώ περιορίζοντας τις απώλειες στο 1,75%, αν και σήμερα “επισκέφτηκε” και τα 8,90 ευρώ, όταν υποχωρούσε κατά 2,84%. Υπό πίεση είναι και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία χάνει 2,19%, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την επιβολή της φορολόγησης των παιγνίων. Επίσης, απώλειες άνω του 1% σημειώνουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Μυτιληναίου, ΟΛΠ, Motor Oil και ΟΤΕ.

    Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σήμερα ανακάμπτει (από το χθεσινό -6,36%), καταγράφοντας κέρδη 1,44%, αν και νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο +2,26%. Η ΜΕΤΚΑ κερδίζει 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Τιτάν, Βιοχαλκο, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΕΕ.

    Διαβάστε, επίσης, στα dikaiologitika.gr άρθρο με θέμα τις συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ