• Πολιτική

    Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν – Μισέλ με Ερντογάν: Πρέπει να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας

    • NewsRoom


    Τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταδιακή επανάληψη των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία παρουσίασαν κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

    Μετά την συνάντηση ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η ΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμένοι στη λύση της ομοσπονδίας για το Κυπριακό και έκανε αναφορά στην επικείμενη άτυπη πενταμερή. Σημείωσε επίσης πως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι ένα θετικό βήμα, διευκρίνισε όμως πως πρέπει να συνεχιστεί.

    Η ΕΕ επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα σέβεται τα συμφέροντα των κρατών – μελών της ΕΕ, τα οποία οι «27» θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να σεβαστεί τα ατομικά δικαιώματα.«Συζητήσαμε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπως η κατάσταση τη Λιβύη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος της Λιβύης και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργασία και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.

    «Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως “ενεργός παρατηρητής”, υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου επεσήμανε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η δέσμευσή της ΕΕ προς την Τουρκία θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη.

    Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος Μισέλ δήλωσε ότι «σήμερα είχαμε ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία. Το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ παραμένει ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και μια αμοιβαία επωφελής και θετική σχέση με την Τουρκία»

    «Χαιρετίζουμε τη συνέχιση των διμερών διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χαιρετίζουμε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία», ανέφερε.

    «Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας των γυναικών. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος σήμα αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, και αυτό ισχύει επίσης για μονομερείς ενέργειες εναντίον κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

    «Όσον αφορά την Κύπρο, η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης, ως ενεργός παρατηρητής. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπουμε στην άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες», σημείωσε.

    «Έχουμε δει μια αποκλιμάκωση, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη που πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί», παρατήρησε.

    «Είπαμε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να θέσει μια συγκεκριμένη και θετική ατζέντα στο τραπέζι, η οποία βασίζεται σε 3 πυλώνες, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα. Η δέσμευσή μας θα είναι προοδευτική αναλογική και αναστρέψιμη», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ.

    Ο πρόεδρος έθεσε ως ορόσημο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου για να κριθούν όλα τα παραπάνω.

    Τα θέματα συζήτησης των επικεφαλής της ΕΕ με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν η οικονομική συνεργασία, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί πόσο μπορεί να υπάρξει συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή κοινότητα θα επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, ειδικά σε σχέση με δράσεις κατά κρατών μελών της ΕΕ.

    Η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Σημείωσε μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό βήμα καλής θέλησης.

    Και οι δύο μίλησαν για την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. «Αυτό πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης» ανάμεσα στις δύο πλευρές διευκρίνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.



    ΣΧΟΛΙΑ