array(0) {
}
        
    
Menu
1.38%
Τζίρος: 160.83 εκατ.

Διπλωματικές πηγές: Το τουρκικό νομοσχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν συμβάλλει στα ήρεμα νερά – Τι αναφέρει ο Γεραπετρίτης

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Ο προηγούμενος μήνας, ο Οκτώβριος, άφησε το έντονα αρνητικό του αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές με τους δείκτες τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν μεγάλες μονοψήφιες απώλειες (στο -9% στο Χ.Α.), ενώ διψήφια (ύψους 10%) ήταν και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του γενικευμένου φόβου εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας που αναγκάζει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία ανάμεσά τους) να υιοθετήσουν ακόμη και το γενικό lockdown για να αποφύγουν τα χειρότερα. Με την επιστροφή των περιορισμών να ακυρώνει την ανάκαμψη στις οικονομίες και να οδηγεί σε ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020, μετά από την πρόσκαιρη ανάκαμψη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο (+33,1% στις ΗΠΑ, +12,7% στην ευρωζώνη).

Στην Ελλάδα, το δυσμενές σκηνικό λόγω του κορωνοϊού συμπληρώνεται από δύο ακόμη αρνητικούς παράγοντες: το γεωπολιτικό κίνδυνο καθώς η τουρκική επιθετικότητα δεν ανακόπηκε ούτε από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη αλλά και τη Σάμο, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο να κάνει πάλι την παρέμβασή του. Επιπλέον, οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στο βαθμό που ο SSM αρνηθεί την καταβολή των τοκομεριδίων προς το ΤΧΣ, οδηγούν σε σειρά εξελίξεων με πρώτη εκείνη της κρατικοποίησης της τράπεζας λόγω της έκδοσης νέων μετοχών με δικαιούχο το ΤΧΣ. Παραμένει έτσι υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων και για άλλες συστημικές τράπεζες, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις συνθήκες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανικές παραγγελίες, πληθωρισμός και κυρίως ο πολύπαθος κλάδος των υπηρεσιών καταγράφουν επιδόσεις που επιβεβαιώνουν τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας με τα πακέτα στήριξης να επανέρχονται.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη διαμορφώσει εντεινόμενο κύμα ρευστοποιήσεων των  ξένων funds  στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήταν ήδη €564 εκ. στο 9μηνο και τώρα πιθανόν κοντά στα €700 εκ., με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν το €1 δις για ολόκληρο το 2020 ! Με το Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες και με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να προσπαθεί να συγχρονιστεί με το θετικό momentum των διεθνών αγορών αλλά  με τη ζώνη των 582-585 μονάδων να συνιστά πλέον ισχυρό οχυρό αντίστασης.

Ολοκληρώνεται τέλος σήμερα η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάϊντεν αποτελεί το ακλόνητο φαβορί αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης νέου Προέδρου το ταχύτερο δυνατό  καθώς η συντήρηση συνθηκών αμφισβήτησης επί μακρόν θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Επιθυμητό λοιπόν σενάριο για τις αγορές είναι εκείνο που είτε ο Τραμπ είτε ο Μπάϊντεν θα πετύχουν εκλογική επίδοση που δεν μπορεί να προσβληθεί από τον αντίπαλό τους !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόμος στις μετοχές: Τι προκαλεί το +-5% στα blue chips από τη μία μέρα στην άλλη και γιατί
Ο Άρειος Πάγος… πάγωσε την αγορά!
Χρηματιστήριο: Μπροστά σε διετία ανόδου οι ελληνικές μετοχές – Τι «λέει» η στατιστική για τα έτη που λήγουν σε 6 και 7 [πίνακας]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Πάρτι σε Alpha, EYΡΩΒ – Τι ακούγεται για ΕΥΔΑΠ και πού θα φτάσουν ΒΙΟ και CENER και γιατί
Wall Street: Σε άνοδο τα futures με στήριξη από τεχνολογικές μετοχές – Ισχυρό άλμα για την Cisco
Intesa Sanpaolo για Τράπεζα Πειραιώς: Νέα τιμή στόχος στα €11,50 και περιθώριο ανόδου 34%
Xρηματιστήριο: Τι ανεβάζει την ΕΥΔΑΠ
Χρηματιστήριο: Πάρτι στη ΔΕΗ, +4% η Eurobank
Citi για ΔΕΗ: Η ισχυρή κερδοφορία, οι ΑΠΕ και η τιμή στόχος που μπορεί να φτάσει τα €26,70
WOOD για τράπεζες: Νέες τιμές στόχοι έως €17,80 και το μεγάλο στοίχημα των διανομών
Νέα υψηλά για ΒΙΟ και ΕΛΧΑ
Ασιατικές αγορές: Μικτές τάσεις με φόντο τη συνάντηση Σι-Τραμπ – Ισχυρό άλμα για τη μετοχή της Samsung
ΔΕΗ: Σε υψηλό 18 ετών και συνεχίζει…