• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    S&P: Το εμβόλιο για την COVID-19 θα σώσει και την παγκόσμια οικονομία – Βλέπει το χρέος στα 200 τρισ. φέτος

    • Bloomberg


    Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανακάλυψη εμβολίου το συντομότερο δυνατό, πρωτίστως για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Ο κόσμος κατευθύνεται προς μια τεράστια επιβάρυνση του χρέους λόγω της πανδημίας και το εμβόλιο θα ανακουφίσει κάποιους από τους κινδύνους, αναφέρει σε έκθεση της η S&P Global Ratings.

    «Παρόλο που προχωρούμε σε επίπεδα ρεκόρ χρέους ως προς το ΑΕΠ, πιστεύουμε ότι είναι απίθανη μια βραχυπρόθεσμη κρίση χρέους», αναφέρει η Αλεξάντρα Ντιμιτρίεβιτς, επικεφαλής έρευνας της S&P. O οίκος επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη βασίζεται τόσο στην ανακάλυψη και διάθεση εμβολίου για την Covid-19 έως τα μέσα του 2021 όσο και στη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής.

    Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων μηνών χθες, Τετάρτη, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία επέστρεψαν.

    Ο οίκος  S&P προβλέπει ότι το παγκόσμιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10% στα 200 τρισ. δολάρια το 2020, φτάνοντας στο 265% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, εκτιμά ότι τα ποσοστά των χρεοκοπιών θα αυξηθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 και τη χρηματοοικονομική κρίση. Τα νοικοκυριά αναμένεται να γίνουν πιο συντηρητικά καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει.

    Πέρα από την ανακούφιση για τα συστήματα υγείας των χωρών και την παγκόσμια υγεία, ένα εμβόλιο θα αφαιρούσε, ως επί το πλείστον, την ανάγκη για κινήσεις κοινωνικών περιορισμών που έφεραν την οικονομική δραστηριότητα σε αδιέξοδο στις αρχές του έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ