ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέο παραλήρημα έπιασε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφορικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην Κύπρο, στο Αιγαίο, τη «γαλάζια πατρίδα» και την , κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο Boğaziçi, για γην επέτειο της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2015.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ο Ακάρ είπε πως «δεν ακολουθούμε ένα παιχνίδι στρατηγικής, αλλά βλέπουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται εκεί. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να εμποδίσουμε την αιματοχυσία».
Για να συνεχίσει: «Πέρα από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, συνεχίζουμε να πολεμούμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, τη γαλάζια πατρίδα, τα δικαιώματά μας στους ουρανούς. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για τα δικαιώματά και τις δραστηριότητές μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των διεθνών κανονισμών, του διαλόγου και των κανόνων καλής γειτονίας. Είμαστε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, είναι βασική για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο project στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χωρίς την έγκρισή μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα».
Για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, είπε: «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας και στο τουρκικό έθνος. Κανένας οργανισμός ή κράτος δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν σε ποιόν τόπο βρίσκονται».
Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο «επεισόδιο» με τη γαλλική φρεγάτα στη Μεσόγειο, τονίζοντας πως «έχουμε παραδώσει στο ΝΑΤΟ όλες τις πληροφορίες, τα βίντεο και τις φωτογραφίες, που σχετίζονται με το περιστατικό. Οι κατηγορίες των Γάλλων είναι μη ρεαλιστικές και έχουμε αποδείξει το δίκαιό μας. Το γαλλικό πλοίο και αυτά που το συνόδευαν, έκαναν έναν πολύ επικίνδυνο ελιγμό, χωρίς να λάβουν υπόψη τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ. Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Οι αρχές του ΝΑΤΟ μας ευχαρίστησαν για τη στάση μας και, συνεπώς, εξακολουθούμε να περιμένουμε τη συγνώμη των Γάλλων συμμάχων μας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στρατηγική Συνεργασία Alpha Bank – Πολυτεχνείου Κρήτης: Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και παραγωγή γνώσης για την ανάπτυξη της Κρήτης
- Μαρινάκης: Βασικός και απόλυτος στόχος η αυτοδυναμία – Οι πρωθυπουργοί βγαίνουν από την κάλπη και όχι από ΑΣΕΠ
- Τριμερής συνεργασία Lloyd’s Register, Clean Energy Carriers Corp και Samsung για πλωτά data centers
- Τραμπ: Ο Χαμενεΐ εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις και συμφώνησε να μην αναπτύξει πυρηνικό όπλο – Πιθανή μία συνάντηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.