• Business

    H απόλυτη πολιτική αηδία

    • NewsRoom

    Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple


    O CEO της Apple Tim Cook περιέγραψε τον αναδρομικό φόρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ως «απόλυτα πολιτικά σκ…», παρακινούμενο εν μέρει από αντιαμερικανική πολιτική, σύμφωνα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Independent. O Cook δήλωσε στην εφημερίδα ότι θα συνεργαστεί στενά με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, προσπαθώντας να ανατρέψει την απόφαση. Μάλιστα ανέφερε ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός είναι προσηλωμένος στις εργασιες του στην Ιρλανδία.
    « Κανένας δεν έκανε κάτι λάθος εδώ και γι’αυτό πρέπει να σταθούμε ενωμένοι», δήλωσε ο Cook που πούλησε 29 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Apple την ημέρα της συνέντευξης. « Η Ιρλανδία έχει μπει στο στόχαστρο και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι απόλυτα πολιτικά σκ…»

    Την Τρίτη η Κομισιόν αποφάσισε ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις της Apple στην Ιρλανδία την ανέδειξαν σε «αγαπημένη» των κρατικών ενισχύσεων, γι’αυτό ζήτησαν από την εταιρεία, με έδρα την Καλιφόρνια, να καταβάλει αναδρομικούς φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Margrethe Vestager ανακοίνωσε το ποσό σε μια συνέντευξη τύπου της Κομισιόν, στην οποία ισχυρίστηκε ότι η Apple πλήρωσε μόλις το 0,005% των φόρων που της αναλογούν, για τα ευρωπαϊκά κέρδη της εταιρείας το 2014. Δήλωσε ότι η επιχείρηση το έκανε αυτό δρομολογώντας φορολογητέο εισόδημα σε μια θυγατρική στην Ιρλανδία χωρίς έδρα.

    Όμως ο Cook δήλωσε στην Irish Independent: « Απλώς διάλεξαν έναν αριθμό, δεν ξέρω από που. Την χρονιά που η Κομισιόν λέε ότι πληρώσαμε το συγκεκριμένο ποσό σε φόρους στην πραγματικότητα πληρώσαμε 400 εκατομμύρια δολλάρια (358 εκατομμύρια €). Πιστεύουμε ότι αυτό μας έκανε τους υψηλότερα φορολογούμενους εκείνο το έτος στην Ιρλανδία.»

    Επίσης πρόσθεσε ότι «Το συμπέρασμα της Κομισιόν δεν έχει καμία νομική ή πραγματική βάση. Αυτό θεωρώ ότι δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι.»

    Ο Cook συμπλήρωσε ακόμα ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα ήταν « ένας από τους λόγους για τους οποίους γίναμε στόχος.» Προσθέτει ότι η Κομισιόν μπορεί να χρησιμοποιεί νόμους κρατικών ενισχύσεων προσπαθώντας να ενισχύσει το φορολογικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Επίσης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να διεκδικήσει φόρους που οφείλονται στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με δήλωση του Cook η Apple σκοπεύει να συνεχίσει την προγραμματισμένη επέκτασή της στα ευρωπαϊκά γραφεία της στο Κορκ, όπου παραπάνω από 5.500 εργαζόμενοί της βρίσκονται ήδη.

    Σε μία άλλη συνέντευξη με τον Ιρλανδό παρουσιαστή του RTE ο Cook άφησε να εννοηθεί ότι η Apple θα επαναπατρήσει τα κέρδη της στις ΗΠΑ το 2017.
    Η Apple και ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο σημαίνει ότι τελική απόφαση μπορεί να μην παρθεί για τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, σύμφωνα με τον Irish Independent.

    Η κυβέρνηση Obama παρακολουθεί με ανησυχία την υπόθεση της Apple στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει την Κομισιόν για πιθανές συνέπειες εάν η απόφαση είναι κατά της Apple και της Ιρλανδίας.

    Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι «συνεχίζει να εξετάζει πιθανές συνέπειες αν η Κομισιόν συνεχίσει στη σημερινή της πορεία» και κατηγόρησε την έρευνα των Βρυξελλών πως γίνεται «υπερεθνική».

    Ο Cook είχε ασκήσει κριτική στο διεθνές φορολογικό σύστημα αναφέροντας πως «δεν είναι καλό». «Αφήστε με να εξηγήσω τι συμβαίνει με τους διεθνείς φόρους μας,» ανέφερε στην Washington Post. « Τα λεφτά που βρίσκονται στην Ιρλανδία.. είναι λεφτά που αποτελούν αντικείμενο για τους αμερικανικούς φόρους. Ο σημερινός φορολογικός νόμος αναφέρει ότι μπορούμε να κρατήσουμε τα λεφτά αυτά στην Ιρλανδία, ή να τα φέρουμε πίσω.»

    «Είναι σημαντικό για όλους να καταλάβουν ότι η κατηγορία που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η Ιρλανδία μας έδωσε ειδική συμφωνία. Η Ιρλανδία το αρνείται αυτό» ανέφερε ο Cook. «Η βασική διαμάχη στον πυρήνα όλου αυτού, είναι ότι οι άνθρωποι δεν διαφωνούν ότι η apple πρέπει να πληρώσει περισσότερους φόρους. Διαφωνούν σχετικά με το σε ποιον θα πρέπει να πληρωθούν. Έτσι υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ των χωρών για το πως θα διατίθενται τα κέρδη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/prokatartiki-exetasi-apo-tin-isangelea-tou-ariou-pagou-gia-ellimma-tou-2009/70936

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

    http://www.mononews.gr/konstantina-kottaridi-aparadekto/70908



    ΣΧΟΛΙΑ