• Κοινωνία

    Παραλίες, εκκλησίες, νησιά, εστίαση: Πότε και πώς «ανοίγουν»

    • NewsRoom
    παραλια


    Ο καιρός παίζει τον δικό του ρόλο στην σταδιακή άρση των περιορισμών. Η άνοδος του υδραργύρου και η έλευση του πρώτου μίνι καύσωνα τις επόμενες ημέρες βάζει σκέψεις στην κυβέρνηση να ανοίξουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στις μη οργανωμένες που είναι τώρα προσβάσιμες στο κοινό.

    Εν τω μεταξύ, από την Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη, στις περιοχές δηλαδή όπου υπάρχει η υποδομή για να αντιμετωπιστούν κρούσματα κορονοϊού εφόσον αυτά προκύπτουν.

    Από τις 25 Μαΐου αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα νησιά, γεγονός που αναμένεται να αποσυμφορήσει τα φαινόμενα συνωστισμού.

    Χθες, αναφερόμενος στην άνοδο της θερμοκρασίας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποίησε για την τήρηση των μέτρων στις παραλίες.

    «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε.

    Εκκλησίες

    Παράλληλα, ανοίγουν ξανά για τους πιστούς από την προσεχή Κυριακή 17 Μαΐου εκκλησίες και χώροι λατρείας. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

    Ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση του αντισηπτικού.

    Για την εστίαση, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ανοίξει μια εβδομάδα νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, δηλαδή στις 25 Μαΐου.

    Ωστόσο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σήμερα ότι είναι απίθανο να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν προηγουμένως τα στοιχεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων, τα οποία εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά από κάθε βήμα.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την δυνατότητα των καταστημάτων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, υπό την προϋπόθεση της μη παρεμπόδισης της διέλευσης πεζών, χωρίς την ανάλογη αύξηση στα τέλη. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή τη δυνατότητα, τότε θα μπορεί να γίνεται και μείωση των τελών.

    Στα μέτρα που εξετάζονται για το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης είναι και η θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν εισέλθουν στο κατάστημα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, σημάνσεις για την τήρηση των μέτρων αλλά και τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια τύπου «σαλούν» ειδικά στις τουαλέτες, αναφέρει η Καθημερινή.



    ΣΧΟΛΙΑ