ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική ύφεση για τη χώρα μας αναμένει η HSBC
Σημαντική οικονομική ύφεση, της τάξεως του 6% αναμένει για την Ελλάδα φέτος η HSBC. Η ίδια πηγή εκτιμά, ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει, στη συνέχεια, πορεία ανάκαμψης, της τάξεως του 5,8%, το 2021.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η HSBC εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 10,3%, ενώ το τρίτο τρίμηνο στο 8,8%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζας, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας θα γίνει έλλειμμα και θα διαμορφωθεί στο -1,5% του ΑΕΠ, από περισσότερο από +3,5% που ήταν πέρυσι.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά, η Ελλάδα θα εξαιρεθεί από την εκπλήρωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος της ΕΕ, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα εκτοξευθεί, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, στο 191,8% φέτος, από 176,1% το 2019, ενώ η ανεργία θα βρεθεί στο 19,4%, από 17,3% που ήταν πέρσι. Αναφορικά με τις επενδύσεις, η HSBC εκτιμά ότι θα σημειώσουν μείωση 6,8% φέτος, από ανάπτυξη της τάξεως του 4,6% που παρουσίασαν πέρσι.
Όπως σημειώνει η HSBC, μετά από μια οδυνηρή δεκαετία, τα πράγματα είχαν αρχίσει να βελτιώνονται για την Ελλάδα.
Παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση, η οποία φαίνεται να οφείλεται κυρίως στις αυξανόμενες εισαγωγές, λόγω της πολύ έντονης αύξησης των επενδύσεων, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 1,9% το 2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τέλος, ο τομέας εκείνος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι ένας από τους βασικότερους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά του φθάνουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από αυτές τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει την παραλαβή πυραύλων PAC-3 τις επόμενες ημέρες
- AEK: Συγκινητικές στιγμές στο Φανάρι με το τρόπαιο του πρωταθλήματος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- Άντι Μπέρναμ: Ο υποψήφιος διάδοχος του Στάρμερ θέλει η Βρετανία να ασκήσει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ
- Pulse: Στο 30% ανεβαίνει η ΝΔ, στο 17% η ΕΛ.Α.Σ. – «Παγωμένο» το ΠΑΣΟΚ, υποχωρεί 2,5 μονάδες η Καρυστιανού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.