• Άρθρα

    Χρήστος Σταϊκούρας “off the record”: Έξι μείζονα ερωτήματα από την αιφνιδιαστική αλλαγή στη μείωση των φόρων

    ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογίζεται από το 2022 - Τι προβλέπει το σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Ο Έλληνας πρωθυπουργός φημίζεται για την σταθερότητα του και για τις προσεκτικές κινήσεις που έχει κάνει έως τώρα, κυρίως στην οικονομία.   

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι άνθρωπος που αγαπάει τους αριθμούς και συνολικά είναι πάντα προσεκτικός σε ότι λέει και σε ότι έχει κάνει εως τώρα ειδικά στην οικονομία.  Με τις μετρημένες αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες έχει “φέρει”  ένα αέρα αισιοδοξίας στους πολίτες της πολύπαθης Ελλάδας. 

    Μάλιστα σε όλες στις συνεντεύξεις του που έχει δώσει σε μεγάλα media του εξωτερικού “διαφημίζει” οτι η Ελλάδα μειώνει τους φορολογικούς της συντελεστές γιατί θέλει να προσελκύσει ξένους επενδυτές.  Ένα απο τα τελευταία παράδειγματα  στη γαλλική Figaro.  

    O Πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2019 είχε επισημάνει οτι μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εσοδα  του 2019 που θα δηλωθουν τον Μάιο του 2020 στην εφορία (χρήση 2020). Όπως πραγματικά και έγινε. 

    Επίσης στην FIGARO ο κ. Μητσοτάκης, είχε επισημάνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο συντελεστής θα υποχωρήσει στο 20% για τα έσοδα  του 2020, που θα δηλωθούν στην εφορία το 2021. 

    Μάλιστα οι ίδιες εξαγγελίες είχαν γίνει και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Βουλή λίγο μετα την εκλογή του στην διακυβέρνηση της χώρας. 

    Εάν υποθέσουμε οτι οι ξένοι δεν παρακολουθούν τι λέγεται στην Βουλή, εν τούτοις δεν ισχύει το ίδιο με τα διεθνή media. Οτι λέγεται σε αυτά είναι νόμος και πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. 

    Αιφνιδιάζει ο Σταϊκούρας

    Όμως προ 48 ωρών, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος γνωρίζει επίσης πολύ καλά πώς λειτουργεί η οικονομία και κυρίως η ψυχολογία των επενδυτών και των επιχειρηματιών, αιφνιδίασε τους πάντες. 

    Σε μια “off the record” ενημέρωση με τους δημοσιογράφους ανακοίνωσε, οτι ο σχεδιασμός για το 2020 αλλάζει και οτι προκρίνονται άλλες πολιτικές, όπως για παράδειγμα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

    Δηλαδή ο φορολογικός συντελεστής για τα έσοδα (τζίρος) των επιχειρήσεων που θα αποκτηθούν το 2020 και θα δηλωθούν στην εφορία το 2021,  δεν θα μειωθεί στο 20% αλλά θα παραμείνει στο 24%.  

    Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του mononews.gr Σταύρος Χαρίτος σε ρεπορτάζ που δημοσιεύται σήμερα, αυτό θα γίνει αργότερα, ίσως, για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2021 και θα δηλωθούν το 2022. Ίσως…

    Μείζονα ερωτήματα

    Τα ερωτήματα απο την αιφνιδιαστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική, είναι κυρίως έξι. Για την ακρίβεια: 

    1. Πότε προέκυψε η αλλαγή του σχεδιασμού της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση της φορολογίας; 
    2. Τι “είδε” ο υπουργός οικονομικών και αλλάζει πορεία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απο τις προγραμματικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού; 
    3. Γιατί οι ανακοινώσεις σε ένα ζήτημα που αφορά τουλάχιστον 2 εκατ. Έλληνες ( μετόχους ΑΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΠΕ κλπ) έγιναν off the record και όχι επίσημα; 
    4. Πότε θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στο 20%. Για τα έσοδα των επιχειρήσεων που θα αποκτηθούν το 2021 η αργότερα;  
    5. Είναι ανησυχητική για την οικονομία η αιφνιδιαστική αλλαγή στις αποφάσεις με δεδομένο οτι ο προυπολογισμός θα είχε μείωση εσόδων κατα 250 εκατ. ευρώ το 2021 , από την μείωση των φόρων; 
    6. Ενας ξένος που άκουσε τον Αύγουστο οτι μειώνονται οι φόροι και τώρα διαβάζει το αντίθετο, τι γνώμη θα σχηματίσει;

    Είναι σαφές οτι ένας επιχειρηματίας, μικρός η μεγάλος λίγη σημασία έχει, που δεν διάβασε αυτες τις ημέρες ειδήσεις έχει μείνει με την εντύπωση οτι οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν και για το 2020.

    Δηλαδή ο επιχειρηματίας αυτός που ένδεχομένως είχε σχεδιάσει να κάνει κάποιες αλλαγές στην εταιρία του, οπως για παράδειγμα αγορά εξοπλισμού η πρόσληψη εργαζομένων, τώρα πρέπει να αναβάλλει τα σχέδια του. 

    Άρα για μια ακόμα φορά άπαντες αιφνιδιάζονται.



    ΣΧΟΛΙΑ