• Business

    Jumbo: Γιατί τα αμερικανικά funds αμφισβητούν τον Βακάκη – Τι απαντά ο ίδιος

    • NewsRoom
    Απόστολος Βακάκης Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo


    Αμερικανικά funds τα οποία ελέγχουν περί το 15% των μετοχών της Jumbo, είναι αυτά που κατά κύριο λόγο διατυπώνουν αιτία αμφισβήτησης κατά της «ήπιας» επιχειρηματικής στρατηγικής που ακολουθεί ο Απόστολος Βακάκης.

    Τα συγκεκριμένα funds έχουν την αίσθηση ότι η ελληνική εταιρεία θα πρέπει να κινηθεί με επιθετικότερο τρόπο, ενισχύοντας τόσο τα μερίδιά της στην αγορά, όσο και το γενικότερο επιχειρηματικό της αποτύπωμα μέσω εξαγορών.

    Τα ίδια funds πιστεύουν ότι τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αύξηση της επιχειρηματικής εμβέλειας της εταιρείας αλλά και για αναδιανομές περισσότερων μερισμάτων στους μετόχους.

    Όλο αυτό το πλέγμα των αμφισβητήσεων εκφράστηκε χθες με τον πλέον παραστατικό τρόπο στη γενική συνέλευση της εταιρείας όπου μεταξύ των άλλων ψηφίστηκε  και η επανεκλογή των μελών του νέου επταμελούς διοικητικού συμβουλίου.

    Το 56% των μετόχων που εκπροσωπήθηκαν ψήφισαν υπέρ, ενώ το 44% ψήφισε αρνητικά, με συνέπεια να καταγραφεί η όλη τους αμφισβήτηση.

    Από την δική του πλευρά ο Απόστολος Βακάκης ανέφερε ότι εμμέσως πλην σαφώς ασκείται μια πίεση προκειμένου να αλλάξει η πολιτική της διοίκησης. Πρόσθεσε όμως ότι όσο ο ίδιος παραμένει μετοχικός και διοικητικός ηγέτης της Jumbo θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική με την εταιρεία να παραμένει μεν μια μικρή αλλά ευέλικτη και αποτελεσματική.  Επιζητώντας καταφανώς την ανάπτυξη αλλά όχι τη γιγάντωσή της, που εκ των πραγμάτων θα διαμορφώσει  ένα αχανές σκηνικό χωρίς να μπορεί να «τιθασευτεί».

    Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η υπερβάλλουσα ρευστότητα είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον αν όλα στην οικονομία δεν πάνε τόσο αισιόδοξα όπως αρκετοί πιστεύουν.

    Στην  παρούσα φάση η Jumbo έχει χρηματιστηριακή αξία 2,4 δισ. ευρώ και είναι κατά σειράν η 7η από πλευράς κεφαλαιοποίησης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

    Στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών η μετοχή της Jumbo έχει κάνει άλμα της τάξεως του 36,2%.



    ΣΧΟΛΙΑ