Οι τελευταίες μέρες ήταν τουλάχιστον χαοτικές για τις ισοτιμίες και η στερλίνα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό. Μια από τις πιο άμεσες απώλειες που προκάλεσε η ψήφος του Brexit (δηλαδή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) ήταν η ίδια η αξία της λίρας, η οποία κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 10% έναντι του δολαρίου, κλειδώνοντας την ισοτιμία στο ιστορικό χαμηλό των 1,33 δολαρίων/λίρα, το χαμηλότερο σημείο εδώ και 31 χρόνια. Η περασμένη Παρασκευή είδε την ένατη μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Την Τρίτη πάντως, η λίρα έδειξε να ανακάμπτει κάπως και γύρω στις 11.45 (ώρα Αγγλίας) ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στα 1,3335 δολάρια, μια μικρή ενίσχυση της τάξεως 0,8% από το κλείσιμο της Δευτέρας. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την πορεία του νομίσματος μέχρι στιγμής:

Προφανώς, η στερλίνα ακόμα βρίσκεται σε υποτίμηση και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του ’80, όμως πλέον μοιάζει να έχει κάπως ανακόψει την φαινομενικά αμείλικτη πτώση που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες από την ψήφο του Brexit. Αυτό το rebound, αν και μικρό, θα δώσει ελπίδες στους traders ότι το χειρότερο κραχ στην ιστορία του νομίσματος μπορεί να φτάνει στο τέλος του.
Σύμφωνα με τον Mike van Dulken της Accendo Markets, η λίρα “έχει ενισχυθεί για πρώτη φορά από το σοκ της Παρασκευής και αυτό δίνει κάποιες ελπίδες ότι οι φορείς δουλεύουν προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις”.
Τώρα, το αν θα ενισχυθεί από την τωρινή της ένδειξη ή αν θα συνεχίσει την πτώση της παραμένει ένα μυστήριο. Παρόλ’ αυτά, πολλές τράπεζες έχουν προβλέψει ότι η ενδεικτική τελική θέση που θα φτάσει η στερλίνα θα είναι αρκετά χαμηλή, στα 1,20-1,25 δολάρια, μια πτώση της τάξεως του 6-9% από τα τωρινά επίπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/dimitris-kallitsantsis-sto-katar-ergazete-simera-1-stous-3-ipallilous-tis-ellaktor/56643
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
http://www.mononews.gr/idrites-enos-megalou-hedge-fund-itan-dichasmeni-gia-brexit-alla-vgikan-kerdismeni/56720
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τζιτζικώστας: Παρέδωσε επιταγή 277 εκατ. ευρώ για την έναρξη των σιδηροδρομικών-οδικών έργων Αλεξανδρούπολης-Πυθίου
- Μετρό και λεωφορεία σε ειδικό πρόγραμμα για τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ
- ΑΔΜΗΕ: Ισχυρό αποτύπωμα από τη σύνοδο της ένωσης GO15 στην Αθήνα
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 11 έως 15 Μαΐου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.