Σε αναζήτηση τρόπου για τη καταστολή και πρόληψη φαινομένων βίας και ανομίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση και επαναφέρει στα πλάνα της το σενάριο της εισόδου με κάρτα στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα», η κυβέρνηση έχει επαναφέρει το ενδεχόμενο εισόδου με κάρτα, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση οι διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων να πάρουν τη σχετική πρωτοβουλία. Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση θα παρουσιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εκπνοή του έτους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο συζητούν για την «κάρτα εισόδου» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, με πιθανότερο το σενάριο αρχικής εφαρμογής στα μικρά πανεπιστήμια, καθώς η καθολική ισχύ σε ιδρύματα με περισσότερους φοιτητές αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερες προκλήσεις.
«Με τη σωστή φύλαξη των εισόδων των πανεπιστημιακών χώρων μπορούμε να περιφρουρήσουμε την είσοδο παραβατικών στοιχείων» λέει σχετικά ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παπαϊωάννου. «Η κάρτα εισόδου είναι αλήθεια ότι προϋποθέτει την πλήρη φύλαξη του πανεπιστημιακού, κάμπους γύρω γύρω, κάτι που δεν είναι τόσο στην κουλτούρα μας ως χώρας και χρειάζεται διαδικασίες που το πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει» αναφέρει.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το σύστημα μπορεί να «αυτορυθμιστεί με διαδικασίες συναίνεσης και συνεργασίας όλων των μερών του». Στα τέλη Σεπτεμβρίου πάντως, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών στους χώρους του ιδρύματος ανακοινώνοντας πως, πλέον, τις νύχτες, ανοιχτή θα μένει μόνο η κεντρική είσοδος στη Φιλοσοφική και η είσοδος απέναντι από τη ΔΕΘ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Βράζουν» 30 CEOs φαρμακευτικών για το clawcack – Δημοσιεύουμε την επιστολή που απέστειλαν στον Άδωνι Γεωργιάδη
- 6 τρόποι για να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει παραβιαστεί και τι να κάνετε στη συνέχεια
- Πώς διαβάζει το Μαξίμου τα «κόμματα» Τσίπρα και Καρυστιανού και τι φοβάται με τον Αντώνη Σαμαρά
- Πότε και ποιοι θα χτυπήσουν το σχολικό κουδούνι στο Ελληνικό