• Πολιτική

    Εύβοια: Νυχτερινή μάχη με τις φλόγες και τον άνεμο, στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

    • NewsRoom

    (Φωτογραφία αρχείου)


    Δύσκολες ώρες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, καθώς η νύχτα ανάγκασε τις εναέριες δυνάμεις να αποσυρθούν, την ώρα που το πύρινο μέτωπο εκτείνεται 11,5 χιλιόμετρα ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

    Κύριο μέλημα των πυροσβεστών είναι να προστατέψουν τα σπίτια στην περιοχή του χωριού Μακρυμάλλη, στο οποίο η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική, καθώς η πυρκαγιά καίει κοντά στο χωριό, ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο των Αρχών. Μέχρι στιγμής τα σπίτια έχουν υποστεί μικροζημιές, κυρίως εξωτερικές, ωστόσο η φωτιά συνεχίζει να απειλεί το χωριό, καθώς βρίσκει νέα δέντρα για να κάψει. Ανάλογες «μάχες» δίνονται και στην περιοχή του χωριού Πλατάνα και το Κοντοδεσπότι.

    H φωτιά  κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά. Στα Ψαχνά Ευβοίας οι Αρχές έχουν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν τις φλόγες να πλησιάσουν την πόλη. Έξω από την πόλη έχουν δημιουργηθεί τρεις αντιπυρικές ζώνες ενώ μηχανήματα συνεχίζουν να δουλεύουν προκειμένου να ασφαλίσουν την περιοχή.

    Σύμφωνα με τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία της Τρίτης 13/08, τα οποία δημοσιεύει το meteo.gr, οι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη θα παρουσιάσουν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 14/08.

    Οι πυροσβέστες θα πρέπει να κρατήσουν τη φωτιά μακρυά από τα χωριά, τα οποία έχουν εκκενωθεί από νωρίς το μεσημέρι, μέχρι το πρωί όταν και αναμένεται να ξαναρχίσουν οι πτήσεις των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων. Στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχτούν και τέσσερα αεροσκάφη Canadair, τα οποία έρχονται από Ιταλία και Κροατία.

    Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος διέκοψε τις διακοπές του για να μετάσχει στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

    «Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» σημειώνει ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το FB και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

    «Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατάνα.

    «Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ