ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ολλανδός σοσιαλιστής πολιτικός Φρανς Τίμερμανς πρόκειται να διοριστεί ως ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters την Κυριακή, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για να αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ.
Μετά από μια απροσδόκητα σκληρή αντίσταση από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ο Τίμερμανς πρόκειται να επιλεγεί για την ηγεσία της Κομισιόν μετά από συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στη συνάντηση των G20, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο.
Εάν επιβεβαιωθεί, η επιλογή θα σηματοδοτήσει μια νίκη για τους κεντρώους και τους φιλελεύθερους, οι οποίοι αμφισβήτησαν μια ολοένα και περισσότερο γερμανική κυριαρχία στην κορυφή των Βρυξελλών.
«Ο Τίμερμανς φαίνεται ότι θα είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ένας διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες στο Reuters.
Ανοιχτές είναι επίσης οι προεδρίες του ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των κυβερνήσεων της ΕΕ, του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός σύμβουλος Tobias Teuscher δήλωσε στο Reuters ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε να δοθεί η θέση στο πολιτικό μπλοκ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του οποίου ο Τίμερμανς ήταν ο επικεφαλής υποψήφιος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.
Την ίδια ώρα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στα «μαχαίρια» όχι μόνο για τους υποψήφιους αλλά και για τους κανόνες του ίδιου του διορισμού, η προθεσμία της Τρίτης για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισπεύδει μια διαδικασία που διαφορετικά θα μπορούσε να κρατήσει για μήνες, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει στις 18:00, ενώ στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απόψε συμφωνία οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, με πρωινό γεύμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης στο Mononews: Οι νοσηλευτές η πρώτη προτεραιότητα για το 2026, τι είπε για το clawback
- Η ώρα του ΚΜ για το Σύνταγμα, τι δείχνουν τα focus του Μαξίμου, το ευχαριστώ στον Παπασταύρου, το αντάμωμα των πρώην και τι άλλαξε στα τρένα
- Τι συμβαίνει με 3Ε και RealCons, το Βατερλό και τα χάπια του Βακάκη, το placement της ΕΥΔΑΠ και o άμπαλος Σαχίνης, το deal των ΕΑΣ, οι σίγουροι του ανασχηματισμού, η ξεκούραση του Παπασταύρου, το κάλεσμα του Τσουκαρίδη και το πάρτι του Τρύφωνος
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.