ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, με αφορμή τις γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πάφου, στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω δήλωσης της Ύπατης Εκπροσώπου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η κ. Μογκερίνι εκφράζει τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
Όπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια». Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».
Υπενθυμίζεται ότι από χθες η Αγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά 2η γεώτρηση η Τουρκία στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ – Σε επιφυλακή η Λευκωσία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί η Τουρκία: Ξεκινά γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θάνος Πλεύρης στο mononews: Στη φυλακή έως 5 χρόνια όποιος μετανάστης δεν παίρνει άσυλο – Πότε θα μπαίνει «βραχιολάκι»
- XRTC: Οι 6 αδυναμίες της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά και οι προοπτικές στον νέο κύκλο ανάπτυξής της
- Το αξέχαστο πάρτι του Ανδρεάδη στη Μύκονο με καλεσμένο τον Αρνό της Louis Vuitton, πού βρίσκεται το Theolina του Θ. Φέσσα, οι τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Αντίπαρο και μία παγκόσμια πρεμιέρα στο Ναύπλιο
- Ασφαλιστική αγορά: Συναγερμός για τα κόστη υγείας – Ανησυχίες και νέες προτάσεις μετά την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
