ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη για αλλαγή του μίγματος της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν εστιασμένη στα προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, και τα παριστάμενα μέλη της διοικητικής επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα ατα πολλαπλά εμπόδια για το επιχειρείν και έθεσαν στον κ. Λιαργκόβα μία σειρά από ερωτήματα.
Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας έθεσε ως πρώτιστη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας στο 20%, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τον φόρο στις επιχειρήσεις. Το κόστος της μείωσης αυτής, όπως είπε, εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, και θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το «συμμάζεμα του κράτους» -χωρίς απολύσεις- και την επιτάχυνση πρωτοβουλιών, όπως η επισκόπηση των δαπανών, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κ.ά.
Όσον αφορά τους κινδύνους για τους νωχελικούς, όπως είπε, ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το δημογραφικό ζήτημα και τη συνέχιση της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), ο Παναγιώτης Λιαργκόβας υποστήριξε ότι για να ανακάμψει η χώρα και η οικονομία χρειάζεται να μειωθούν οι στόχοι για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και η φορολογία, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, που συνδυαστικά θα συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οργισμένο tweet Καμμένου: Εθνική προδοσία και πραξικόπημα από τους αχάριστους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαγειρέματα» Βούτση για να σώσει την τελευταία στιγμή την ΚΟ των ΑΝΕΛ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Τα 9 χρόνια του Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα, τα γενέθλια και οι στόχοι του για την 5ετία 2026-2030
- Σ. Θεοχάρης (πρόεδρος ΕΔΑΕ): «Προτεραιότητά μας η προάσπιση της ειδικότητας και της Δημόσιας Υγείας»
- Αποκλειστικό: Όλο το παρασκήνιο για την παραίτηση των 13 στον ΕΟΔΥ – Η επιστολή “φωτιά” της 7ης Ιανουαρίου
- Βασιλική Τραούδα: Από διοικήτρια του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, νέα Πρόεδρος στον ΟΣΕΘ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.