ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι κυριότερες νομοθετικές ρυθμίσεις του οποίου αποβλέπουν σε θεσμικές προσαρμογές του εθνικού δικαίου σε ευρωπαϊκά νομοθετήματα καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος.
Ειδικότερα, με την κύρωση του Πρωτοκόλλου 16 της ΕΣΔΑ διευρύνεται η γνωμοδοτική αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016, ενισχύεται το τεκμήριο αθωότητας.
Θεσπίζονται ακόμα, διατάξεις σχετικές με την σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τις αρμοδιότητες του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα, τη διαδικασία και τα προσόντα επιλογής των υποψηφίων και τις αρμοδιότητες των Ευρωπαίων εντεταλμένων Εισαγγελέων.
Περαιτέρω, στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στην ενίσχυση της λειτουργίας του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, τη διασφάλιση της διοικητικής αυτοτέλειας των δικηγορικών συλλόγων, τη διεύρυνση της νομικής βοήθειας και την πρόβλεψη πρόσθετης αποζημίωσης για δίκες μακράς διάρκειας καθώς και την αλλαγή του συστήματος καταβολής ΦΠΑ για την παροχή νομικής βοήθειας. Εξάλλου, τροποποιείται η διαδικασία καταβολής εξόδων σχετικά με τις δίκες σε μεταβατικές έδρες.
Τέλος, στο Σχέδιο Νόμου περιλαμβάνονται η επέκταση του μέτρου του ευεργετικού υπολογισμού των εργαζομένων σε περισσότερες μονάδες Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται η λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών και η ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου ατυχήματος σε όσους παρέχουν κοινωφελή εργασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί οι σωφρονιστικοί καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δολοφονία στον Κορυδαλλό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Τι θα γίνει με τα επισκεπτήρια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στη Μέση Ανατολή
- Ιράν: Στοχοθέτησε αμερικανικές βάσεις σε Ιράκ και Κόλπο – Drones έπληξαν το λιμάνι Ντουκμ του Ομάν
- Πέθανε η αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά
- Η εγγύτητα σε πυρηνικούς σταθμούς συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο – Έρευνα του Χάρβαρντ με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.