ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι σταθερή, συνεκτική και επαρκής για να εγκρίνει τα σκληρά μέτρα που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, ακόμα και το «προληπτικό» τέταρτο μνημόνιο, και δε φαίνεται να ανησυχεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει – είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα;
Γεγονός είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει», και ειδικά η κίνηση των «53+» (στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), που κατά το παρελθόν έχει κάνει αρκετές φορές αντιπολίτευση… εξ αριστερών στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του, προειδοποιεί πως οι ψήφοι των βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτήν (περίπου δέκα) δεν είναι δεδομένες.
Όμως δεν είναι μόνο η κίνηση των «53+», καθώς η σφοδρότητα των μέτρων προβληματίζει και μεμονωμένους βουλευτές, οι οποίοι γνωρίζουν πως με άλλες εξαγγελίες μπήκαν στη Βουλή και εντελώς άλλα πράγματα καλούνται τώρα να ψηφίσουν, και φέρονται να σκέφτονται πολύ σοβαρά για τη στάση που θα κρατήσουν στην κρίσιμη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, με το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο να μην είναι καθόλου απίθανο.
Ακόμα και αν αυτοί οι βουλευτές που θα αρνηθούν να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο δεν είναι αρκετοί για να εμποδίσουν την ψήφισή του, είναι σαφές ότι την επόμενη μέρα της ψήφισής του είναι ορατό το ενδεχόμενο η ήδη εύθραυστη κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο αποδυναμωμένη, επιταχύνοντας τις εξελίξεις και φέρνοντας πιο κοντά την προσφυγή στις κάλπες.
Ήδη μάλιστα φημολογείται ότι μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με την ιδέα που έριξαν στο τραπέζι πρόσφατα οι «53+» για μία… ηρωική έξοδο στην περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγηθεί σε μία εξευτελιστική συμφωνία (όπως φαίνεται πως συμβαίνει), αν και η ηγετική ομάδα του Μαξίμου δεν ενθουσιάζεται ιδιαίτερα από την ιδέα αυτή, αλλά αντίθετα καλεί την εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει την τελική συμφωνία και να μην προτρέχει.
Αντίθετα, εκεί που επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στο να πείσει τους δανειστές να μη νομοθετηθούν τα επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να είναι πιο «εύπεπτο» το πακέτο των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, αλλά να βρεθεί ένας άλλος τρόπος που θα διασφαλίζει την εφαρμογή τους σε περίπτωση που το ελληνικό πρόγραμμα ξεφύγει από τους στόχους.
Όπως και να ‘χει, η συμφωνία με τους δανειστές αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, ώστε τη Μεγάλη Πέμπτη να εγκριθεί από το Eurogroup και μετά το Πάσχα να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης και ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου. Τις επόμενες ημέρες, επομένως, θα υπάρξουν νέες ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καθοριστεί η στάση των βουλευτών, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και ένα… χαλαρωτικό «μασάζ» στους βουλευτές προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αποκλίσεις από την κομματική γραμμή.
Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Έτοιμοι για business (με ρίσκα) Άνθιμος Θωμόπουλος και Αναστασία Σακελαρίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΣΦΑ: Ανακοινώθηκε η νέα CEO Maria Sferruzza – Επιβεβαίωση mononews
- Μπέσεντ: Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξω τη μείωση των δασμών στις καναδικές εισαγωγές στο μηδέν
- ΠΑΣΟΚ: Να επανέλθει άμεσα η προστασία της πρώτης κατοικίας
- Κατασκοπεία υπέρ Κίνας ομολόγησε ο 50χρονος σμήναρχος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του, η παρακολούθηση από την ΕΥΠ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.