ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονο στρες και άγχος σημαίνουν για ορισμένες γυναίκες οι γιορτές, καθώς φοβούνται ότι θα πέσουν ακόμη μία φορά θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Και όχι αδικαιολόγητα. Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, κατά τη διάρκεια των εορτών αυξάνονται σημαντικά τα περιστατικά βίας.
Οι ιατροδικαστές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο ο αριθμός των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εμφανίζει αύξηση τις εορταστικές μέρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΙΕ Γρηγόρη Λέων, την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί δεν εργάζονται και παραμένουν για πολλές ώρες της ημέρας στο σπίτι. Η στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μέρες διευκολύνει τους διαπληκτισμούς. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που σύντροφοι δεν επιθυμούν να βάλουν τέλος στους καυγάδες και φθάνουν στο σημείο να ασκήσουν, εκτός από λεκτική, και σωματική βία, ενώ εξίσου τραγικό είναι το γεγονός όταν τα ζευγάρια χάνουν την υπομονή τους και τσακώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών τους.
Όπως αναφέρει ο κ. Λέων, οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές αυτές τις μέρες και σε περίπτωση που πέσουν θύμα κακοποίησης θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε μία ιατροδικαστική δομή. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε υποβάλλοντας μήνυση στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα είτε απευθυνόμενες άμεσα σε ένα ιδιωτικό ιατροδικαστικό ιατρείο. Στην περίπτωση που υποβάλλουν μήνυση σε αστυνομικό τμήμα οι αστυνομικοί θα εκδώσουν εντολή ιατροδικαστικής εξέτασης και θα παραπέμψουν το θύμα στην πλησιέστερη δημόσια ιατροδικαστική δομή.
Σε όλες τις δημόσιες ιατροδικαστικές δομές οι κλινικές ιατροδικαστικές εξετάσεις αλλά και όλες οι ιατροδικαστικές πράξεις είναι απολύτως δωρεάν. «Ελπίζουμε οι συμβουλές αυτές να είναι αχρείαστες τις ημέρες των εορτών και να μην καταγραφούν φέτος τα Χριστούγεννα περιστατικά βίας» καταλήγει ο κ. Λέων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακχαρώδης διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια των γιορτών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καιρός: «Παγωμένη» Πέμπτη-Πού θα χιονίσει
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσες ώρες χρειάζονται για να «καθαρίσει» ο οργανισμός από το αλκοόλ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σοφιανά Κορινθίας: Φωτιά σε δασική έκταση – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, δείτε εικόνες
- Κόμπος στο BBC: «Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στην Κύπρο» – Υπό έλεγχο η κατάσταση μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν πετρελαιοφόρο με σημαία Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.