ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη σταδιακή καθιέρωση της ηλεκτρονικής και αυτοματοποιημένης τήρησης βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ στο 10ο Tax Forum. Ο κ. Πιτσιλής ξεκαθάρισε επίσης ότι οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα μειώθηκαν τον Οκτώβριο κάτω από το ένα δις ευρώ ενώ εξήγγειλε την ηλεκτρονική συμπλήρωση των βιβλίων παρουσιάζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Αρχή για την προετοιμασία του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει συγκεκριμένη μορφή. Όπως έχουν σχεδιαστεί είναι έτοιμα να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά, όπως δηλαδή σήμερα καταχωρούμε τα βιβλία μας να το κάνουμε μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών .
Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, σχεδιάζουμε μια καινοτομία, τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματα της ΑΑΔΕ μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνεται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται συνολικά το έργο καταχώρησης στα βιβλία και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Στη φάση που είμαστε τώρα επεξεργαζόμαστε λύσεις όπου ο λήπτης να μπορεί συμπληρώνει τα βιβλία του όταν ο εκδότης για οποιονδήποτε λόγο παρέλειψε να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες.
“Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι σε πολύ σύντομο χρόνο τα στελέχη μας εργάστηκαν και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο 2019”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Από πότε θα ισχύουν (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πιτσιλής ζητάει βοήθεια από την Airbnb για να πιάσει τους φοροφυγάδες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Έτσι θα γίνουν άμεσες επιστροφές φόρου έως 10.000 ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έφτασε στην Ινδία το πλοίο Shenlong του Γιώργου Προκοπίου που κατόρθωσε και πέρασε το Στενό του Ορμούζ
- BofA: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας λόγω ανόδου των τιμών ενέργειας
- Maersk: Καταγράφει την υψηλότερη αύξηση χωρητικότητας εντός Ευρώπης, αλλά η MSC παραμένει πρώτη
- «Εκτροχιασμένη» η βρετανική οικονομία ακόμη και πριν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – Στάσιμη η ανάπτυξη τον Ιανουάριο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.