Αυστριακό δικαστήριο διέταξε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων να αποζημιώσει πλήρως μια πελάτισσα η οποία είχε αγοράσει από αυτήν ένα αυτοκίνητο Volkswagen λόγω της ύπαρξης σε αυτό ενός λογισμικού που παραποιούσε τις τιμές για τις εκπομπές ρύπων, ανακοίνωσε σήμερα το δικηγορικό γραφείο που την εκπροσώπησε.
Το εμποροδικείο της Βιένης εκτίμησε πως «αν η ενάγουσα γνώριζε ότι ένα λογισμικό που αποσκοπούσε να παραποιήσει τις εκπομπές στη διάρκεια δοκιμών είχε εγκατασταθεί στο εν λόγω αυτοκίνητο, δεν θα το είχε αγοράσει» σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που επικαλείται το δικηγορικό γραφείο Poduschka.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη αυτή απόφαση, η αντιπροσωπεία πρέπει να πάρει πίσω το όχημα, το οποίο είχε αγοραστεί έναντι 26.500 ευρώ το 2012, δίνοντας στην πελάτισσα τιμή ανώτερη από την τιμή αγοράς, 29.000 ευρώ, λόγω των τόκων.
«Πρόκειται για την πιο ευνοϊκή μέχρι σήμερα απόφαση για αγοραστή αυτοκινήτου», λέει το δικηγορικό γραφείο, που σημείωσε πως το δικαστήριο υπολόγισε τη μείωση της αξίας του αυτοκινήτου όχι ανάλογα με την ηλικία αλλά με τα χιλιόμετρα που είχαν διανυθεί. Καθώς αυτά ήταν λίγα (25.000 χλμ.), η μείωση της αξίας του ήταν κατώτερη από τους τόκους.
Η Volkswagen παραδέχθηκε το φθινόπωρο του 2015 ότι είχε τοποθετήσει σε 11 εκατομμύρια οχήματα ντίζελ ένα λογισμικό που μπορούσε να παραποιεί το αποτέλεσμα των αντιρυπαντικών τεστ και να αποκρύπτει τις εκπομπές ρύπων οι οποίες υπερέβαιναν μερικές φορές έως και 40 φορές τα νόμιμα επίπεδα.
Το σκάνδαλο αυτό έχει κοστίσει ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερα από 25 δισεκ. δολάρια σε ανακλήσεις οχημάτων και δικαστικές διαδικασίες. Πολλές άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας τέθηκαν επίσης εν αμφιβόλω για παρόμοιες πρακτικές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Άδικο το πρόστιμο της ΕΕ στην Google – Απειλεί ξανά με δασμούς
- Giorgio Armani: η πορεία του θρύλου που εκτοξεύθηκε από το μηδέν στα 2,4 δισεκατομμύρια
- Γουόρεν Μπάφετ: Τα μαθήματα ζωής και επενδύσεων του «γκουρού» των αγορών
- Πώς θα γίνεται η εκπαίδευση και πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων – Μιλούν στο mononews Χορμόβα, Δαμίγος

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Διαβάζονται Τώρα
Πότε θα γίνουν εκλογές και ποιος θα ηγηθεί της ΝΔ, οι ανόητοι των μετοχών, η δύναμη της AKTOR και του Εξάρχου, η αξιοπιστία της ΑΕΜ, ο Λύκος και ο Πινόκιο, η ανασφαλής της Novo Nordisk και ο γύπας φαρμακοβιομήχανος

Γιάννης Αλαφούζος: Πλοίο της Kyklades Maritime είναι το πρώτο τάνκερ που φόρτωσε πετρέλαιο από το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία
