ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόλις 5.332 πρόσφυγες μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα στη Γερμανία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου, παραδέχεται η γερμανική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως η χώρα, με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποχρεούτο να δεχθεί 17.290 άτομα.
Η παραδοχή της αθέτησης της συμφωνίας έγινε σε προκύπτει από απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε επερώτηση της βουλευτού των Πρασίνων Φιλίζ Πόλατ, την οποία αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Όπως δήλωσε η κ. Πόλατ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND, «η Γερμανία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Εξηγώντας στην απάντηση του το υπουργείο Εξωτερικών τη γερμανική στάση, επισημαίνει πως ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015 είχε βασιστεί σε μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε.
Μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016 έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης είχε συμφωνηθεί ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την ΕΕ θα είναι τουλάχιστον 75%. Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται προπαντός στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμπει σε αριθμούς της Κομισιόν.
Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: Από τον Ιούλιο έχουν φθάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες – 1700 άτομα μόνο το Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να χωρίζονται τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AstraZeneca: Το στοίχημα των 80 δισ., οι νέοι βιοδείκτες και τα μόρια «game changers» για την παχυσαρκία
- Οι δημοφιλείς και ο κυρίαρχος ΚΜ, τα βραβεία της Eurobank, ο κόλακας του πρωθυπουργού, ο σάλος με γαλάζια βουλευτίνα και το μπρα ντε φερ Αντώνη – Σταύρου
- Χρηματιστήριο: Αναταράξεις από το πετρέλαιο στα 100 δολ. και τα δάνεια «κατσαρίδες» – Τι καθορίζει την επενδυτική στρατηγική πια
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη – Γιατί θα κάνει εκλογές το 2027, τα νέα μέτρα και η σταθερότητα που περνάει μέσα από την αυτοδυναμία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.