Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη εξασφάλισε την επανεκλογή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικρατώντας του Δημοκρατικού Μάικ Ντεσίλις στην 11η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει το Στάτεν Άιλαντ και περιοχές του νότιου Μπρούκλιν.

Με καταμετρημένο το 94,2% των ψήφων, η Μαλλιωτάκη συγκέντρωνε 56,1%, έναντι 43,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου της, επιβεβαιώνοντας την εκλογική της παρουσία σε μια περιοχή όπου οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν σημαντική απήχηση.

1

Η 45χρονη πολιτικός υπηρετεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Ιανουάριο του 2021 και αποτελεί τη μοναδική Ρεπουμπλικανή που εκπροσωπεί τμήμα της πόλης της Νέας Υόρκης στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η επανεκλογή της παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ομογένεια, καθώς η Μαλλιωτάκη έχει αναπτύξει κοινοβουλευτική δραστηριότητα σε ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκλογική νίκη και η πολιτική παρουσία στη Νέα Υόρκη

Η 11η εκλογική περιφέρεια αποτελεί μια από τις περιοχές της Νέας Υόρκης όπου οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζουν μεγαλύτερη εκλογική δύναμη σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη.

Η Μαλλιωτάκη είχε εξασφαλίσει την επανεκλογή της και στις προηγούμενες αναμετρήσεις, συγκεντρώνοντας περίπου 62% το 2022 και σχεδόν 64% το 2024.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2026 έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη μείωση των φόρων, στη μεταναστευτική πολιτική και στη δημόσια ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Μάικ Ντεσίλις, πρώην αστυνομικός της Νέας Υόρκης, επικέντρωσε μέρος της κριτικής του στη στενή πολιτική σχέση της αντιπάλου του με τον Ντόναλντ Τραμπ και στις οικονομικές επιλογές των Ρεπουμπλικανών.

Η Μαλλιωτάκη διατηρεί, πάντως, ισχυρή παρουσία στο Στάτεν Άιλαντ, όπου έχει αναδείξει ζητήματα υποδομών, συγκοινωνιών και προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από την Κρήτη και την Κούβα στο αμερικανικό Κογκρέσο

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1980 στο Μανχάταν και μεγάλωσε στο Στάτεν Άιλαντ.

Είναι κόρη μεταναστών, με τον πατέρα της, Γιώργο Μαλλιωτάκη, να κατάγεται από την Κρήτη και τη μητέρα της, Βέρα, από την Κούβα.

Η ίδια έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην οικογενειακή της ιστορία και στην εμπειρία των γονιών της ως μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε συνέντευξή της τον Σεπτέμβριο του 2026 είχε περιγράψει την άφιξη του πατέρα της στην Αμερική, αναφέροντας ότι διέθετε μόλις 50 δολάρια, δεν γνώριζε αγγλικά και δεν είχε συγγενικό ή φιλικό δίκτυο στη χώρα.

Στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του επιχείρηση και απέκτησε κατοικία, μια διαδρομή την οποία η Μαλλιωτάκη έχει συνδέσει με την έννοια του αμερικανικού ονείρου.

Η Ελληνοαμερικανίδα πολιτικός μεγάλωσε σε ορθόδοξη χριστιανική οικογένεια και διατηρεί δεσμούς τόσο με την ελληνική όσο και με την κουβανική κοινότητα. Μιλά αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά.

Σπούδασε Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Σίτον Χολ, από όπου αποφοίτησε το 2001, ενώ το 2010 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Wagner College.

Η πολιτική διαδρομή και η υποψηφιότητα για τη δημαρχία

Πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο, η Μαλλιωτάκη είχε ήδη αποκτήσει πολυετή εμπειρία στην πολιτική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως σύμβουλος επικοινωνίας του πολιτειακού γερουσιαστή Τζον Μάρτσι και στη συνέχεια στο γραφείο του τότε κυβερνήτη Τζορτζ Πατάκι.

Ακολούθησε η επαγγελματική της δραστηριότητα στην εταιρεία ενέργειας Consolidated Edison, όπου ασχολήθηκε με θέματα δημοσίων σχέσεων και ενεργειακής πολιτικής.

Το 2010 εξελέγη για πρώτη φορά στην Πολιτειακή Συνέλευση της Νέας Υόρκης, στην οποία παρέμεινε έως το 2020, έχοντας εξασφαλίσει διαδοχικές επανεκλογές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη φορολογία, τις μεταφορές, τη δημόσια διοίκηση και την αποκατάσταση των ζημιών από τον τυφώνα Σάντι.

Το 2017 διεκδίκησε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης ως υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, απέναντι στον τότε δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ηττήθηκε συγκεντρώνοντας περίπου 28%, έναντι 66% του Δημοκρατικού αντιπάλου της, ωστόσο στο Στάτεν Άιλαντ έλαβε σχεδόν το 70% των ψήφων.

Τρία χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2020, επικράτησε του Δημοκρατικού βουλευτή Μαξ Ρόουζ με 53,2% έναντι 46,8%, εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σχέση με τον Τραμπ και οι διαφοροποιήσεις για την Τουρκία

Η Μαλλιωτάκη συγκαταλέγεται στους Ρεπουμπλικανούς που έχουν υποστηρίξει πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ και τη δεύτερη προεδρική του θητεία.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, η οποία ασχολείται με τη φορολογία και την οικονομική πολιτική, καθώς και στη Μικτή Οικονομική Επιτροπή.

Το 2025 στήριξε το φορολογικό πακέτο των Ρεπουμπλικανών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της δυνατότητας έκπτωσης πολιτειακών και τοπικών φόρων, γνωστής ως SALT.

Παρά τη στήριξή της στον Αμερικανό πρόεδρο, η στάση της απέναντι στην Τουρκία έχει αποτελέσει πεδίο διαφοροποίησης.

Η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στην πώληση προηγμένων αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα, επικαλούμενη την τουρκική εξωτερική πολιτική και ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή», τον Σεπτέμβριο του 2026, είχε υποστηρίξει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ περισσότερο σε τυπικό επίπεδο, ασκώντας κριτική στις επιλογές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ των ζητημάτων που είχε αναδείξει ήταν οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία και το Ιράν, η στάση της απέναντι στο Ισραήλ, το Κυπριακό και οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Οι παρεμβάσεις για τα F-16 και τα F-35

Η αντίθεση της Μαλλιωτάκη σε αμερικανικές εξοπλιστικές συμφωνίες με την Τουρκία έχει εκφραστεί και μέσα από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Τον Οκτώβριο του 2021 συμμετείχε σε διακομματική επιστολή προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, ζητώντας να απορριφθεί το τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 νέων F-16 και 80 συλλογών εκσυγχρονισμού.

Οι υπογράφοντες επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35.

Τον Σεπτέμβριο του 2025 η Μαλλιωτάκη συμμετείχε σε νέα παρέμβαση μαζί με τους Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκη και Ντίνα Τάιτους, ενόψει συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τέσσερις νομοθέτες προειδοποίησαν για τις συνέπειες ενδεχόμενης πώλησης F-35 στην Τουρκία χωρίς συμμόρφωση με την αμερικανική νομοθεσία.

Ακολούθησε τον Ιούνιο του 2026 νέα κοινή πρωτοβουλία, αυτή τη φορά με τους Ρεπουμπλικανούς Γκας Μπιλιράκη, Μάικ Χαριδόπουλο και Τζίμι Πατρώνη, κατά της σχεδιαζόμενης πώλησης αμερικανικών κινητήρων F110 στην Άγκυρα.

Η Μαλλιωτάκη έχει αναγνωρίσει, πάντως, ότι οι δυνατότητες του Κογκρέσου να αποτρέψει μια εξοπλιστική συμφωνία δεν είναι απεριόριστες, επισημαίνοντας τη σημασία της πολιτικής πίεσης προς την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα και η συνάντηση με Μητσοτάκη

Η δραστηριότητα της Μαλλιωτάκη σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει και επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Στις 10 Ιουλίου 2024 συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, μαζί με άλλους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Κρις Πάπας, Ντίνα Τάιτους, Γκας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης.

Στην ατζέντα βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τον Σεπτέμβριο του 2026 η Μαλλιωτάκη χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και χώρα με δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του ενεργειακού της ρόλου.

Παράλληλα, έχει ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας της ελληνικής ομογένειας με εβραϊκές και αρμενικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τις αμερικανοτουρκικές εξοπλιστικές σχέσεις.

Η σημασία της επανεκλογής για την ελληνική ομογένεια

Η επανεκλογή της Νικόλ Μαλλιωτάκη διασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας της στο αμερικανικό Κογκρέσο, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας εξακολουθούν να απασχολούν την ελληνική διπλωματία.

Παρά τις διαφορετικές κομματικές τους τοποθετήσεις, η Μαλλιωτάκη και ο Δημοκρατικός Κρις Πάπας έχουν συνεργαστεί σε πρωτοβουλίες για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Με τη νέα θητεία της, η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής συνεχίζει την κοινοβουλευτική της παρουσία, συνδυάζοντας τη στήριξή της στην εσωτερική πολιτική ατζέντα των Ρεπουμπλικανών με παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει σε περίπτωση νέων αμερικανικών πρωτοβουλιών για την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, δεδομένων των δημόσιων τοποθετήσεων και των προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών της.