Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Σε διήμερο κινητοποιήσεων, σήμερα Τρίτη 20 και αύριο Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, διαμαρτυρόμενοι για το αυξημένο κόστος σπουδών και στέγασης, την κατάσταση των φοιτητικών εστιών και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα με τους φοιτητές να προγραμματίζουν το στήσιμο σκηνών στην πλατεία Συντάγματος, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συναυλία.

1

Την Τετάρτη, οι φοιτητές θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στο πλαίσιο του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Στην Αθήνα, η κεντρική συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 στα Προπύλαια.

Την ίδια ημέρα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν με κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.

Τα αιτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια εκπαίδευση, κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό υποστήριξης, καθώς και ασφαλή, σύγχρονα σχολικά κτίρια.

Οι μαθητές ζητούν επίσης μικρότερα τμήματα και μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους της σχολικής ζωής.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ συνδέει την 24ωρη απεργία με τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Στις συγκεντρώσεις καλούν και οργανώσεις γονέων, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές, τις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και την ανάγκη μεγαλύτερης κρατικής χρηματοδότησης.

Συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

  • Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Στην Πάτρα, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήριο στις 10:30 στην πλατεία Γεωργίου, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 11:00 στο Εργατικό Κέντρο.
  • Στην Κρήτη, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν διήμερες δράσεις με επίκεντρο τη φοιτητική στέγη και το κόστος διαβίωσης.

Για σήμερα, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί παγκρήτια κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο Ηράκλειο.

Την Τετάρτη, οι συγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10:00 στο Ηράκλειο, τις 12:00 στα Χανιά και τις 12:00 στο Ρέθυμνο.

Οι φοιτητές διεκδικούν περισσότερες δωρεάν θέσεις στις φοιτητικές εστίες, μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των ενοικίων και μέτρα περιορισμού του συνολικού κόστους σπουδών.

Οι κινητοποιήσεις της 20ής και 21ης Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση και τα προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση προκαλούν αντιδράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γαλλία, μαθητικές διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, την κατάσταση των σχολικών υποδομών και τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης εξελίχθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες σε ευρύτερο κύμα κοινωνικών κινητοποιήσεων.