Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η μεγάλη ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ένα έργο προϋπολογισμού 204,6 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα του κέντρου της πόλης, συνδυάζοντας σύγχρονες εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις με έναν νέο μητροπολιτικό χώρο πρασίνου 120 στρεμμάτων.

Χθες, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό, έπειτα από την 20ήμερη παράταση που είχε δοθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, φάκελο κατέθεσαν έξι κατασκευαστικά σχήματα: ο όμιλος ΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της ΤΕΡΝΑ, η ΜΕΤΚΑ του ομίλου METLEN, η ΑΒΑΞ, η ΕΚΤΕΡ και το σχήμα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – TRITON ACT Α.Ε.

1

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού ανοίγει τον δρόμο για την αξιολόγηση των υποψηφίων και την επιλογή αναδόχου, με τον σχεδιασμό να προβλέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών εντός του 2027 και την ολοκλήρωση της ανάπλασης έως το 2030.

Πώς θα μεταμορφωθεί η έκταση της ΔΕΘ

Το σχέδιο της Νέας ΔΕΘ αφορά τη συνολική αναμόρφωση μιας έκτασης περίπου 176 στρεμμάτων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού συγκροτήματος, το οποίο θα συνυπάρχει με εκτεταμένους χώρους πρασίνου και αναψυχής.

Κεντρική φιλοσοφία της παρέμβασης είναι η μετατροπή της σημερινής έκτασης σε έναν περισσότερο ανοιχτό και λειτουργικό χώρο, που δεν θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των εκθέσεων, αλλά θα αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.

Η ανάπλαση βασίζεται στο μοντέλο των Privately Owned Public Spaces, δηλαδή χώρων που παραμένουν στην ιδιοκτησία ενός οργανισμού, στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά λειτουργούν ως δημόσια προσβάσιμοι χώροι.

Με τον τρόπο αυτό, η έκταση της ΔΕΘ επιδιώκεται να αποκτήσει διπλό ρόλο: αφενός να φιλοξενεί μεγάλες εκθεσιακές και συνεδριακές διοργανώσεις και αφετέρου να προσφέρει ελεύθερους χώρους περιπάτου, πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.

Δύο νέα βιοκλιματικά εκθεσιακά κτίρια

Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η κατασκευή δύο νέων βιοκλιματικών εκθεσιακών κτιρίων, των Hall 1 και Hall 2, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της ΔΕΘ-HELEXPO.

Το Hall 1, με επιφάνεια ανωδομής περίπου 33.000 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κτίρια και θα κατασκευαστεί κατά την πρώτη φάση του έργου.

Το Hall 2, επιφάνειας ανωδομής περίπου 10.000 τετραγωνικών μέτρων, θα υλοποιηθεί στη δεύτερη φάση, συμπληρώνοντας τις νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις.
Τα δύο κτίρια σχεδιάζονται με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών που θα μπορούν να υποστηρίζουν μεγάλες εκθέσεις, επιχειρηματικές διοργανώσεις και διεθνή γεγονότα.

Παράλληλα, προβλέπεται η ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», ώστε να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες συνεδριακές εγκαταστάσεις και να ενισχυθεί η δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκθεσιακού και συνεδριακού πόλου, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και να ενισχύσει τη θέση της Θεσσαλονίκης στην αγορά του επαγγελματικού τουρισμού.

Μητροπολιτικό Πάρκο 120 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου 120 στρεμμάτων, με χαρακτηριστικά Μητροπολιτικού Πάρκου.

Η παρέμβαση προβλέπει τη διαμόρφωση χώρων περιπάτου, διαδρομών πεζών, σημείων αναψυχής και υποδομών για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργώντας νέες δυνατότητες αξιοποίησης της έκτασης από τους πολίτες.

Το πράσινο θα συνδυάζεται με υπαίθριους χώρους συγκέντρωσης και αναψυχής, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται υδάτινα στοιχεία και σύστημα διαχείρισης βρόχινου νερού, το οποίο θα αξιοποιείται για την άρδευση των φυτεύσεων.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη σύνδεση της ανάπλασης με τον γύρω αστικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία του λεγόμενου «Μονοπατιού Πολιτισμού», μιας διαδρομής που θα συνδέει τους χώρους της Νέας ΔΕΘ με σημαντικά μουσεία, μνημεία και τον σταθμό του μετρό στην Εγνατία.
Η επιδίωξη είναι η ανάπλαση να μην αποτελεί μια απομονωμένη παρέμβαση εντός της έκτασης της ΔΕΘ, αλλά να ενσωματώνεται λειτουργικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τις μετακινήσεις των πεζών και την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους.

Υπόγειο πάρκινγκ 1.064 θέσεων και νέες υποδομές

Σημαντικό μέρος του φυσικού αντικειμένου αφορά και την κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας 1.064 θέσεων.
Οι νέες εγκαταστάσεις στάθμευσης θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εκθετών, των επισκεπτών και των συνεδριακών διοργανώσεων, ενώ αναμένεται να συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση της στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει τις απαραίτητες συνοδευτικές υποδομές για τη λειτουργία των νέων κτιρίων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η ανάπλαση αντιμετωπίζεται ως ενιαίο έργο, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τους υπόγειους χώρους στάθμευσης και το Μητροπολιτικό Πάρκο να αποτελούν τμήματα του ίδιου σχεδιασμού.

Τρεις φάσεις κατασκευής χωρίς διακοπή των εκθέσεων

Η υλοποίηση της Νέας ΔΕΘ προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε τρία διαδοχικά στάδια, με βασική προϋπόθεση να συνεχιστεί η εκθεσιακή και συνεδριακή δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Στην πρώτη φάση θα κατασκευαστεί το Hall 1, επιφάνειας περίπου 33.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης».

Στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η κατασκευή του Hall 2, επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ., ολοκληρώνοντας το βασικό σκέλος των νέων εκθεσιακών υποδομών.

Η τρίτη και τελευταία φάση αφορά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των 120 στρεμμάτων πρασίνου και των υπαίθριων χώρων.

Η σταδιακή κατασκευή αποτελεί κρίσιμη παράμετρο του σχεδίου, καθώς η ΔΕΘ-HELEXPO θα πρέπει να συνεχίσει να φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια, χωρίς να διακοπεί η δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με την οικονομία της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Ανάπλαση ΔΕΘ: Ποιοι όμιλοι ενδιαφέρονται για το έργο των 200 εκατ. ευρώ

Ανάπλαση ΔΕΘ: Έξι σχήματα κατέθεσαν φάκελο ενδιαφέροντος – Ποιοι μπήκαν στη μάχη