Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στα 3,82 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, καταγράφοντας περαιτέρω αύξηση αντί της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς επιχειρήσεις, προμηθευτές, φορολογούμενους και συνταξιούχους διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ, από 2,642 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 2,577 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2025.

1

Μεγάλη αύξηση κατά 62% σημειώθηκε τον Αύγουστο και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Έφτασαν για πρώτη φορά τα 1,023 δισ. έναντι 629 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την τρωθείσα -και λόγω της ενεργειακής κρίσης- ρευστότητα πολλών επιχειρήσεων που περιμένουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, χωρίς να εξαιρούνται από το πρόβλημα και κάποιες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ανήλθαν στα 2,8 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο 1,023 δισ. ευρώ, αθροίζοντας συνολικά 3,82 δισ. ευρώ.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν 1,331 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, ποσό αυξημένο κατά 93 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2026, όταν οι οφειλές είχαν ανέλθει σε 1,238 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η αποκλιμάκωση των προηγούμενων μηνών, αντιστράφηκε και πάλι, με αποτέλεσμα το ύψος των οφειλών να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντική πίεση στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν σε 733 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 52 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 681 εκατ. ευρώ του Ιουλίου με σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων να συνδέεται με την απονομή συντάξεων.

Αν και ο e-ΕΦΚΑ έχει επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία και ο μέσος χρόνος απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης έχει περιοριστεί περίπου στις 40 ημέρες, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα όταν ο ασφαλισμένος έχει διαδοχικό ή παράλληλο χρόνο ασφάλισης ή συμμετοχή σε περισσότερα επικουρικά Ταμεία ή όταν πρόκειται για επικουρικές συντάξεις.

Επιμέρους, οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο στα 329 εκατ. ευρώ, από 314 τον Ιούλιο, καταγράφοντας, έστω και μικρή αύξηση.

Αύξηση κατέγραψαν και τα χρέη των Νομικών Προσώπων. Διαμορφώθηκαν στα 250 εκατ. ευρώ (από 241 εκατ. που ήταν ένα μήνα πριν) με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα να είναι αρνητική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 61 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ άλλα 36 εκατ. ευρώ αφορούν το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τί γίνεται με τις επιστροφές φόρων

Τον Αύγουστο, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στο 1,023 δισ. ευρώ από 629 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρου, με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 248 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 158 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).

Οι λοιπές εκκρεμείς επιστροφές φόρων άνω των 90 ημερών έφτασαν τα 90 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κάτω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν από 375 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε 775 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.