ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συζητήσεις με τράπεζες και μεγάλους επενδυτές βρίσκεται η SpaceX του Elon Musk, με στόχο να αντλήσει έως και 40 δισ. δολάρια για την αγορά προηγμένων chips της Nvidia, σε μια συμφωνία που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις μέσω χρέους στην παγκόσμια κούρσα για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων, που επικαλείται το Bloomberg, η Pacific Investment Management Co. (Pimco) συγκαταλέγεται στους διαχειριστές κεφαλαίων που εξετάζουν τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Το Financial Times είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο όμιλος του Musk, ο οποίος συνδυάζει δραστηριότητες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στους δορυφόρους και στις διαστημικές εκτοξεύσεις, επιδιώκει να εξασφαλίσει περίπου 10 δισ. δολάρια μέσω τραπεζικών δανείων και επιπλέον 30 δισ. δολάρια μέσω επενδυτικού βαθμού χρέους.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Apollo Global Management ηγείται της χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Η AI προκαλεί έκρηξη δανεισμού
Η κίνηση της SpaceX εντάσσεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα επενδύσεων και δανεισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τεχνολογικοί κολοσσοί και εταιρείες ανάπτυξης μοντέλων AI επενδύουν και δανείζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ή τη μίσθωση τεράστιων data centers γεμάτων με προηγμένους επεξεργαστές.
Η παγκόσμια επέκταση της υπολογιστικής ισχύος έχει εκτοξεύσει το κόστος για μια σειρά από κρίσιμους πόρους, από τη γη και τα chips έως τον εξοπλισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας παράλληλα σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά deals των τελευταίων ετών.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, τραπεζικό σχήμα της Wall Street που συνδέεται με την Broadcom άρχισε να συγκεντρώνει 60 δισ. δολάρια νέας χρηματοδότησης για chips AI, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν η Anthropic και άλλες εταιρείες.
Πτώση της SpaceX μετά τις πληροφορίες
Nvidia, SpaceX και Apollo δεν σχολίασαν άμεσα τις πληροφορίες.
Οι μετοχές της SpaceX έχασαν τα κέρδη τους στις μετασυνεδριακές συναλλαγές μετά το δημοσίευμα των Financial Times, υποχωρώντας κατά 1,2% στα 169,79 δολάρια, ενώ η μετοχή της Nvidia κατέγραψε οριακή άνοδο.
Η γιγαντιαία επέκταση του Colossus 2
Τα σχέδια χρηματοδότησης έρχονται καθώς ο Musk επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη της υπολογιστικής υποδομής για την AI.
Μόλις τον περασμένο μήνα είχε δηλώσει ότι το Colossus 2, το υπολογιστικό cluster Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει δημιουργήσει η xAI, θα μπορούσε μέχρι το τέλος του έτους να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των chips της Nvidia που διαθέτει.
Ο Musk παρουσίασε μάλιστα ένα από τα λεπτομερέστερα μέχρι σήμερα χρονοδιαγράμματα για την επέκταση του cluster στην περιοχή του Μέμφις.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, το Colossus 2 διαθέτει σήμερα 110.000 Nvidia GB200 και 440.000 GB300.
Επιπλέον 220.000 GB300 αναμένεται, σύμφωνα με τον Musk, να τεθούν σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα και άλλα 220.000 τον Νοέμβριο. Άλλα 220.000 chips θα μπορούσαν να προστεθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, εφόσον τηρηθεί το αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει.
Οι δεσμοί της Apollo με Musk και Nvidia
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν θα αποτελέσει την πρώτη συνεργασία της Apollo με εταιρείες του Elon Musk.
Η xAI έχει ήδη επιστρατεύσει αρκετούς ομίλους της Wall Street, μεταξύ των οποίων την Apollo και τη Morgan Stanley, για τη δοκιμή του chatbot Grok.
Παράλληλα, η Apollo ήταν μεταξύ των αμερικανικών επενδυτικών κολοσσών που επέλεξε η Nvidia τον Αύγουστο για μια μεγάλη συνεργασία με στόχο την εξασφάλιση 500 δισ. δολαρίων χρηματοδότησης για υποδομές AI.
Στη συγκεκριμένη συμμαχία συμμετέχουν επίσης οι Blackstone, BlackRock, Brookfield Asset Management, Goldman Sachs και KKR. Οι εταιρείες είχαν αναφέρει ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μεγάλες δεξαμενές κεφαλαίων με ανταγωνιστικούς όρους για τους πελάτες της Nvidia.
Το σχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στη χρηματοδότηση μέσω χρέους, ώστε οι μεγαλύτεροι πελάτες της Nvidia να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ.
Προηγούμενο deal 7 δισ. δολαρίων για την xAI
Η Apollo έχει ήδη συμμετάσχει σε άλλη μεγάλη συμφωνία με εταιρεία του Musk, παρέχοντας χρηματοδότηση 7 δισ. δολαρίων στην xAI για πρόσβαση σε chips της Nvidia.
Τα κεφάλαια προορίζονταν για όχημα ειδικού σκοπού, μέσω του οποίου η xAI θα μπορούσε να μισθώνει επεξεργαστές για το data center του Colossus 2 στο Μέμφις.
Διαβάστε επίσης
ΖΙΜ: Αναμένει αναπροσαρμοσμένα έσοδα 3 δισ. δολάρια
WSJ: Συναγερμός για το γαλλικό χρέος – Δανείζεται ακριβότερα από Ελλάδα και Ιταλία
Ρεύμα: Ποιοι παίρνουν την επιδότηση 95 εκατ. και πώς – Η αντίδραση των βιομηχάνων, όλο το παρασκήνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νίκος Τσάκος: Η τιμητική βράβευση και τα μηνύματα για την ελληνική σημαία και τη ναυτιλία
- Θεσσαλονίκη: Σουδανός συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» με ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου
- ABN Amro: Στο 10,5% μειώνει το ποσοστό της η Ολλανδία – Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση μετά τη διάσωση
- Κοινές δηλώσεις Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στο ΥΠΕΞ – «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ» (live)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.