ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί η λιανική τιμή της φέτας τους επόμενους μήνες, καθώς η άνοδος της τιμής του πρόβειου γάλακτος και η μειωμένη παραγωγή λόγω ζωονόσων πιέζουν το κόστος.
Εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι η φέτα μπορεί να φτάσει τα 16-17 ευρώ το κιλό, ενώ η κατανάλωση στην Ελλάδα υποχωρεί και οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Μιλώντας ο γγ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ανέφερε περίπου το 70% της ελληνικής φέτας κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, με βασικούς προορισμούς τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η φέτα πωλείται σήμερα από 13 έως 14 ευρώ το κιλό, ενώ εκτιμάται ότι η τιμή της μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 16 με 17 ευρώ το κιλό τους επόμενους μήνες.
Αυξήσεις στο γάλα και μείωση παραγωγής
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, αλλά και η σημαντική άνοδος του ενεργειακού κόστους και των ζωοτροφών.
Παράλληλα, η παραγωγή γάλακτος έχει επηρεαστεί από τις ζωονόσους που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Όπως επισημαίνεται, χιλιάδες ζώα χάθηκαν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαθεσιμότητα πρώτης ύλης για την παραγωγή φέτας και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προαναγγέλλεται σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κτηνοτροφίας, με έμφαση στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας και τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τις ζωονόσους.
Οι φορείς του κλάδου τονίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η διατήρηση της εξαγωγικής δυναμικής της φέτας, χωρίς όμως το εθνικό προϊόν ΠΟΠ να καταστεί απρόσιτο για τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική στήριξη της ελληνικής τυροκομίας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι η φέτα παραμένει προϊόν ΠΟΠ, παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα και διαφέρει ουσιαστικά από τα λευκά τυριά αγελαδινού γάλακτος που διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές.
Εντούτοις, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία, ώστε το προϊόν να παραμείνει προσιτό και για τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος διαχρονικά στηρίζει την εγχώρια παραγωγή.
Διαβάστε επίσης:
ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν €14,6 εκατ. σε 34.200 δικαιούχους της ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναπηρικά επιδόματα: Ετήσιες αυξήσεις από το 2027 – Ποιους αφορά και πώς θα υπολογίζονται
- Πλάκα: Βρέθηκε και 5η σορός στα συντρίμια του κτηρίου – Νεκροί 3 Αμερικάνοι και ηλικιωμένο ζευγάρι
- ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος καθησυχάζει για το ντίζελ – Δεν σχεδιάζεται απαγόρευση εξαγωγών
- Μαζωνάκης: «Γίνεται προσπάθεια να βγει από το κάδρο ο γιατρός» – Τι λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.