ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εκ νέου τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μεταβεί στη Μόσχα για απευθείας συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η πρόταση διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση Τραμπ και Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος την απέρριψε. Πηγές που γνωρίζουν τη στάση του Κιέβου ανέφεραν ότι η επαναφορά της ιδέας προκάλεσε ενόχληση στον Ζελένσκι.
Παράλληλα, ο Ζελένσκι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχαν ξεχωριστές επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία όσον αφορά τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές, καθώς οι τιμές του ντίζελ βρίσκονται υπό έντονη πίεση, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει συμφωνία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την ειρήνη ενδέχεται να πραγματοποιηθούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται πάντως πιο θετικοί ως προς τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στη στήριξη της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα.
Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για νέες άμεσες αποστολές αντιαεροπορικών συστημάτων, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δικές τους ελλείψεις λόγω του πολέμου με το Ιράν. Ωστόσο, έχει εγκρίνει άδειες ώστε η Ουκρανία να μπορεί μελλοντικά να παράγει πυραύλους Patriot, αν και η παραγωγή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.
Την ίδια ώρα, η πρόσκληση των ΗΠΑ προς τον Πούτιν να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 στη Φλόριντα τον Δεκέμβριο προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη στην Πλάκα: Σε εξέλιξη η επιχείρηση της ΕΜΑΚ – Τρεις σκύλοι ψάχνουν στα συντρίμμια
Συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στη Λέσβο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Υποχώρηση άνω του 2%, στα 104 δολάρια το βαρέλι το Brent
- Ιράν: «Κλειστό το Ορμούζ μέχρι να ικανοποιηθούν όλοι οι όροι μας» – Χωρίς υποχωρήσεις για τα πυρηνικά
- Νέα κλιμάκωση στην Υεμένη: Γενική επιστράτευση κατά των Χούθι
- ΗΠΑ: Ξεπέρασε το 5,5% η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.