Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στη συζήτηση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παρεμβαίνει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, με αφορμή τη μεταφορά της Ταπισερί της Μπαγιέ στο Βρετανικό Μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

«Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα μεμονωμένο δάνειο με έναν ακρωτηριασμένο ναό», σημειώνει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στη βασική διαφορά που, όπως επισημαίνει, υπάρχει ανάμεσα στην Ταπισερί και στα Γλυπτά: τα τελευταία αποτελούν τμήματα ενός ενιαίου αρχιτεκτονικού συνόλου.

1

 Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι τα δύο μισά ενός και μόνου ναού. Η επανένωσή τους αφορά την αποκατάσταση της καλλιτεχνικής, αρχιτεκτονικής και ιστορικής ακεραιότητας ενός μοναδικού μνημείου που δεν έπρεπε ποτέ να είχε διαμελιστεί».

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ολοκληρώνει την τοποθέτησή της συνοψίζοντας τη θέση της με τρεις σύντομες φράσεις: «Μία υπόθεση. Ένα μνημείο. Μία διόρθωση που έχει καθυστερήσει πολύ». Με αυτόν τον τρόπο διαχωρίζει τον προσωρινό δανεισμό της Ταπισερί της Μπαγιέ από το αίτημα για τα Γλυπτά, το οποίο παρουσιάζει ως ζήτημα αποκατάστασης της ακεραιότητας ενός ενιαίου μνημείου.

Η δημόσια τοποθέτησή της έρχεται μία ημέρα μετά το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Guardian, στο οποίο χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα της Ταπισερί της Μπαγιέ για να υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα.

 

Διαβάστε επίσης

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Ανάπτυξη 2% το 2026, υποχώρηση χρέους και ισχυρές επενδύσεις

Μητσοτάκης: Ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον τον συνεχάρη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας

Έκρηξη στην Πλάκα: Οι έρευνες της Πυροσβεστικής συνεχίζονται – Αναζητούνται πέντε άτομα