Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Παρέμβαση ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να διατεθεί στην αγορά χαμηλότερα από τα 1,75 ευρώ το λίτρο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος με συμμετοχή και των διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συζητήθηκε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινήσει ακόμα και από το 1,5 ευρώ το λίτρο. Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση το πώς έκλεισε η τιμή διάθεσης του πετρελαίου τον περασμένο Απρίλιο που ήταν το 1,75 ευρώ το λίτρο και για αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι κάτω από αυτή την τιμή.

1

Έτσι το οικονομικό επιτελείο τρέχει την υλοποίηση του σχεδιασμού ώστε στις αρχές της επομένης εβδομάδας με βάση τον προγραμματισμό να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις με στόχο η τιμή διάθεσης για το πετρέλαιο θέρμανσης για τη νέα χρονιά να ανοίξει αν είναι δυνατόν και στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Με τα σημερινά δεδομένα αν ξεκινούσε τώρα η διάθεση του πετρελαίου η τιμή θα ήταν στο 1,95 ευρώ το λίτρο χωρίς να αποκλείεται στα μέσα Οκτωβρίου να έχει φτάσει και πάνω από τα 2 ευρώ αν δεν υπήρχε παρέμβαση.

Πλαφόν

Πέρα όμως από την χαμηλότερη τιμή διάθεσης του πετρελαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο ertnews ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα στις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η επαναφορά πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ώστε, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η όποια κρατική παρέμβαση να περάσει πραγματικά μέχρι τον τελικό καταναλωτή και να μην απορροφηθεί σε κάποιο στάδιο της αλυσίδας εμπορίας.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την επιδότηση στα καύσιμα προανήγγειλε επιδότηση στο ντίζελ και το μήνα Οκτώβριο τονίζοντας πως δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις για την αμόλυβδη βενζίνη.

Ειδικός φόρος

Για μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είπε ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός αλλά αν είχαμε ειδική άδεια από την Ευρώπη «βεβαίως και θα το κάναμε». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα το έκανε έκτακτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για όσο κρατάει η κρίση. Πάντως το Mononews εδώ και μέρες γράφει για τις συζητήσεις που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αν υπάρχουν περιθώρια για αποφάσεις για την στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση.

Η κυβερνητική παρέμβαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές ενέργειας έχουν ήδη μεταφερθεί στην ελληνική αγορά καυσίμων, με την αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης να έχουν καταγράψει σημαντικές αυξήσεις μόνο τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Θα ανοίξει χαμηλότερα από €1,75 το πετρέλαιο θέρμανσης, την επόμενη εβδομάδα οι εξαγγελίες

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Συναντήσεις με στελέχη της Silicon Valley και θεσμικούς επενδυτές

ΥΠΑΜ Τουρκίας για Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο: Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων παραβιάζει το καθεστώς του νησιού