Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν υψηλότερα τη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας λόγω της αργίας Labor Day στις ΗΠΑ, καθώς οι κίνδυνοι για τις ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ, το χτήμα των Χούθι σε εγκαταστάσεις της Aramco και η επιστροφή της κινεζικής ζήτησης συνέχισαν να στηρίζουν την άνοδο.

Το Brent ξεπέρασε προσωρινά τα 98 δολάρια το βαρέλι, πριν περιορίσει μέρος των κερδών του. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,3%, στα 97,56 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό WTI παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 1,4% στα $92,72 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει τα 93 δολάρια.

1

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με το Ομάν για τη διαχείριση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για κινδύνους επιθέσεων σε πλοία κοντά στις ακτές του Ομάν. Η εξέλιξη έρχεται μετά τα αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικά σκάφη το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζαζάν δέχθηκαν νέα επίθεση, μετά από σειρά πληγμάτων που έχουν ήδη οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας μεγάλου διυλιστηρίου στην περιοχή.

Παράλληλα, η επανεμφάνιση της Κίνας ως ισχυρού αγοραστή αργού έχει ενισχύσει τις τιμές φορτίων από τη Δυτική Αφρική έως τον Καναδά. Η ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς νωρίτερα στον πόλεμο η υποχώρηση των κινεζικών αγορών είχε λειτουργήσει ως βασικός παράγοντας συγκράτησης των τιμών.

Το Brent βρίσκεται πλέον για τρίτη φορά φέτος κοντά στο όριο των 100 δολαρίων, έχοντας ενισχυθεί περίπου 60% μέσα στο 2026. Τα hedge funds έχουν αυξήσει τις ανοδικές τοποθετήσεις τους, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι, σε περίπτωση διεύρυνσης των επιθέσεων στη ναυσιπλοΐα, το Brent θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα της ΔΕΘ δίνουν ανάσα στην κοινωνία» – Τι είπε για ακρίβεια, εκλογές και Σαμαρά

Μακρόν: Ο πρόεδρος της ΕΕ οφείλει να απαγορεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους νέους κάτω των 15 ετών

Xαλκός: Σε ιστορικό υψηλό η τιμή στο Λονδίνο, εν μέσω αναταράξεων από τους δασμούς και προβλημάτων στα ορυχεία