Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο χαλκός εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), έπειτα από ένα ράλι αρκετών εβδομάδων, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επεκτείνει τους αμερικανικούς δασμούς και στις εισαγωγές επεξεργασμένου μετάλλου.

Τα συμβόλαια αναφοράς τριών μηνών στο LME ενισχύθηκαν έως και 0,8%, φτάνοντας τα 14.533 δολάρια ο τόνος και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου, πριν περιορίσουν μέρος των κερδών τους.

1

Η άνοδος του χαλκού κατά 17% από την αρχή του έτους και κατά 47% τους τελευταίους 12 μήνες στηρίζεται σε μια μακροχρόνια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Τα μεγάλα ορυχεία παγκοσμίως γερνούν και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη κατανάλωση που προέρχεται από data centers, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά δίκτυα, μια τάση την οποία οι αισιόδοξοι για τον χαλκό επενδυτές επισημαίνουν εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα έχουν κυριαρχήσει άλλοι παράγοντες, κυρίως οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι μετάλλου που μεταφέρθηκαν φέτος στις ΗΠΑ από traders, οι οποίοι επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες τιμές εκεί. Η αγορά εξακολουθεί να τιμολογεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές πρωτογενούς χαλκού, περίπου δύο μήνες μετά την προθεσμία κατά την οποία το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επρόκειτο να υποβάλει στον Λευκό Οίκο έκθεση για το κατά πόσον τέτοιοι δασμοί είναι αναγκαίοι.

Παρότι τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα παραμένουν σχετικά υψηλά, είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένα στις ΗΠΑ, ενώ τα διαθέσιμα αποθέματα στο παγκόσμιο δίκτυο αποθηκών του LME έχουν μειωθεί αισθητά. Αυτό έχει περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη διαθεσιμότητα, έχει αυξήσει την πίεση στους κατόχους short θέσεων και έχει συμβάλει στην άνοδο των τιμών σε ιστορικά υψηλά, παρά το σχετικά υποτονικό περιβάλλον ζήτησης.

«Αυτό οφείλεται περισσότερο στη μετακίνηση μετάλλου λόγω των δασμών παρά σε υπερβολική τελική ζήτηση», δήλωσε ο Cristián Cifuentes, ανώτερος αναλυτής στο Cesco, think tank της βιομηχανίας χαλκού στη Χιλή. «Πρόκειται περισσότερο για τοπικές ελλείψεις παρά για παγκόσμιο πλεόνασμα ζήτησης».

Τα κέρδη της Δευτέρας στο Λονδίνο σημειώθηκαν παρά τις υποτονικές συναλλαγές, καθώς το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών λόγω της αργίας της Labor Day περιόρισε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στις διεθνείς αγορές.

Το ράλι συνεχίστηκε επίσης παρά τις αυξανόμενες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές πιέσεις, από τον πόλεμο στο Ιράν έως την άνοδο του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, η οποία επιβαρύνει τις κεφαλαιουχικά εντατικές βιομηχανίες διεθνώς. Οι ίδιες οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές αναζητούν υποκατάστατα, όμως μέχρι στιγμής αυτές οι πιέσεις δεν έχουν ανακόψει την ανοδική πορεία του χαλκού.

Οι εισαγωγές-ρεκόρ στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί από το επίμονο premium των συμβολαίων χαλκού που διαπραγματεύονται στο Comex της Νέας Υόρκης. Αυτό δημιούργησε μεγάλη ευκαιρία arbitrage από τότε που ο Trump πρότεινε επίσημα για πρώτη φορά την επιβολή δασμών στον χαλκό τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Η συγκεκριμένη εμπορική στρατηγική αποστράγγισε τα διαθέσιμα αποθέματα από τις υπόλοιπες αγορές, προκαλώντας έντονες πιέσεις στο LME τον περασμένο μήνα, καθώς τα αποθέματα που στηρίζουν τις συναλλαγές στα συμβόλαια χαλκού υποχώρησαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αν και νέες παραδόσεις περιόρισαν μέρος της πίεσης, οι τιμές spot εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με σημαντικό premium έναντι των τρίμηνων συμβολαίων στο LME, κατάσταση γνωστή ως backwardation, η οποία υποδηλώνει ότι η άμεση ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Οι υψηλότερες τιμές του χαλκού έχουν προσφέρει σημαντική ώθηση στις μεγαλύτερες μεταλλευτικές εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες εδώ και καιρό επιδιώκουν μεγαλύτερη έκθεση σε ένα μέταλλο που αναμένεται να γνωρίσει μακροχρόνια αύξηση της ζήτησης. Οι Rio Tinto, BHP, Glencore και Zijin Mining ανακοίνωσαν όλες σημαντικές αυξήσεις κερδών στα τελευταία αποτελέσματά τους, με τη δραστηριότητα στον χαλκό να έχει καθοριστική συμβολή.

Παρά ταύτα, αρκετές μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες έχουν αντιμετωπίσει φέτος λειτουργικά προβλήματα. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι τα έσοδα της Χιλής από εξαγωγές χαλκού, της μεγαλύτερης παραγωγού χώρας παγκοσμίως, υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο άνω του ενός έτους.

Εάν ο κλάδος δεν ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, η παγκόσμια εξορυκτική παραγωγή χαλκού αναμένεται να καταγράψει την πρώτη ετήσια πτώση της από το 2017.

Ο συνδυασμός ισχυρής αύξησης της ζήτησης και προβλημάτων στην προσφορά «αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη πιο σφιχτή ισορροπία στην αγορά στο μέλλον, στηρίζοντας υψηλότερες τιμές», έγραψε ο Michael Cuoco, επικεφαλής μετάλλων στη StoneX Financial.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Σε κρίσιμη κατάσταση 14χρονη που τραυματίστηκε με ηλεκτρικό πατίνι στην Τήνο

Οι μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης συζητούν τη δημιουργία κοινοπραξίας για να ανταγωνιστούν το Starlink του Μασκ

Βρετανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπέρναμ-Τραμπ για την Ουκρανία