ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γεωργιάδης: «Αντί να μου ζητήσουν συγγνώμη για τη Novartis, ζητούν και τα ρέστα» απαντά στη μήνυση ΣΥΡΙΖΑ για «αδιευκρίνιστα ποσά»
H κρίσιμη τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Η συνάντηση σήμερα του Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και η τριμερής Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου είναι μείζονος διπλωματικής σημασίας τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες της Άγκυρας για να προσεγγίσει το Κάιρο, πότε με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, πότε με επισκέψεις του Φιντάν στην Αίγυπτο, πότε με αγορά οπλικών συστημάτων. Κυρίως όμως εν μέσω των πρόσφατων προσπαθειών της Άγκυρας να ενισχύσει τη λεγόμενη «Συμφωνία της Μέκκας (στην οποία, ως γνωστό εμπλέκονται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν).
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διασφαλίσει τη στρατηγική της σχέση με την Αίγυπτο, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και η διοργάνωση έκτακτης τριμερούς συνόδου με τη συμμετοχή του κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η τριμερής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα οικοδόμησε στρατηγική σχέση συνεργασίας με την Αίγυπτο, ασχέτως των τρίτων χωρών που δρουν στην περιοχή. Οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές ιδέες σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τη Μεσόγειο: π.χ. θέλουν σταθεροποίηση στη Λιβύη και ειρήνη στο Λίβανο. Επίσης, και οι τρεις χώρες ωθούν λύση επανένωσης της Κύπρου διά της ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, έχουν συναντίληψη σε θέματα καλής γειτονίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Η ενόχληση των πρώην Σαμαρικών και ο ισότιμος αντίπαλος
Βαθιά ενόχληση εκδηλώνουν την επόμενη ημέρα της ανταλλαγής φραστικών επιθέσεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κα τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σε ιδιωτικές συνομιλίες τους αρκετοί από τους πιο δυναμικούς υπερασπιστές του Αντώνη Σαμάρα τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο πρώην πρωθυπουργός δεχόταν πυρά για τη Novartis ή για την διακυβέρνηση του δηλώνουν σήμερα ενοχλημένοι από τη στάση του και κυρίως από την πρόθεσή του να ιδρύσει κόμμα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια εσωκομματική κριτική για τον Μητσοτάκη, που με τις δηλώσεις του, κυρίως όταν κατηγόρησε τον Σαματά ότι έχει το knowhow για να προκαλέσει ζημιά στο κόμμα που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απάντηση του Σαμαρά για την υστεροφημία, είναι, λένε ότι ωσάν να προβίβασε σε ισότιμο αντίπαλο και τον Σαμαρά.
Αδωνις, Πλεύρης, Μαρκόπουλος
Από την άλλη πλευρά οι Άδωνις, Πλεύρης, Μαρκόπουλος θεωρούν πως οι τελευταίες αιχμές του Σαμαρά για υγεία, μεταναστευτικό και Τέμπη αποτελούν ευθείες βολές που δεν θα μένουν για πολύ αναπάντητες.
Και οι τρεις έχουν αρνηθεί να επιτεθούν στον πρώην πρωθυπουργό, μιλώντας έως τώρα συγκαταβατικά.
Δεν είναι όμως καθόλου τυχαίο πως και όλοι τους πιστεύουν πως πλέον το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν τους σέβεται για όσα έκαναν όταν βρέθηκε στα δύσκολα. Δεν θα είναι λοιπόν περίεργο να ακούσουμε πως δεν πρέπει να υπάρξει μελλοντική συνεργασία με το κόμμα που θα κάνει και πως ευκολότερη είναι η συνεργασία με μέρος του ΠΑΣΟΚ ακόμα και με άλλη δεξιά δύναμη παρά με τον Αντώνη Σαμαρά.
Και οι τρεις πάντως πιστεύουν πως ο Νίκος Τσιούτσιας και ο Χρυσάνθης Λαζαρίδης έχουν πάρει στο λαιμό τους με τις ακραίες θέσεις τους έναν πολιτικό με ισχυρό αποτύπωμα αλλά και με ροπή προς τα άκρα.
Και οι τρεις τέλος δεν μπορούν με τίποτα να χωνέψουν πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει συμπράξει με ΜΜΕ που έβριζαν διαρκώς τον τελευταίο όταν ήταν στο πηδάλιο της ΝΔ καθώς και με στελέχη που είχαν πάει εναντίον του στον Πάνο Καμμένο.
Ποιοι πυροβόλησαν αμέσως τα μέτρα της ΔΕΘ
Μπηχτές άφησε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μαρκόπουλος κατά των θεσμικών συνδικαλιστικών φορέων της αγοράς ως προς τη στάση τους να δηλώσουν «απογοήτευση για τα μέτρα της ΔΕΘ». Ο ίδιος στη συνέντευξη εξειδίκευσης των μέτρων τόνισε πως τα αιτήματα τους ήταν συγκεκριμένα (μείωση τεκμαρτών, μείωση προκαταβολής φόρου, τερματισμός τέλους επιτηδεύματος, παρεμβάσεις σε εστίαση, καφέ, μικρό λιανεμπόριο) πεδία τα οποία σε έναν μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν.
Για το λόγο αυτό ονομαστικά αναφέρθηκε στους «φίλους του πρόεδρους» της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιώργο Καββαθά και Γιάννη Χατζηθεοδοσιου οι οποίοι πυροβόλησαν αμέσως. Προφανώς δεν ξεχνά την πασοκική τους προέλευση και την ανάγκη να δειχθούν κομματικά. Από την άλλη όπως γνωρίζει η στήλη ο Μαρκόπουλος ως βασικός διαπραγματευτής ουδέποτε έταξε λαγούς με πετραχήλια αλλά υπήρξε συγκρατημένα θετικός.
Παρούσα στη ΔΕΘ η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου
Στα πρώτα καθίσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ βρέθηκε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, εκπροσωπώντας την ΤτΕ.
Η παρουσία της μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Άλλωστε, οι ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον — και η θέση από την οποία παρακολουθεί κανείς την πρωθυπουργική ομιλία λέει καμιά φορά περισσότερα από όσα φαίνονται

Ανοίγει ο δρόμος με τις Bergamini για μεταχειρισμένες φρεγάτες
Σήμερα υπογράφεται στη στη Ρώμη η εφαρμοστική ρύθμιση για την απόκτηση δύο (μεταχειρισμένων) φρεγατών τύπου FREMM κλάσης Bergamini.
Με την υπογραφή της ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο, ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την απόκτηση ακόμη δύο φρεγατών του ίδιου τύπου στο εγγύς μέλλον.
Αυτά τα δύο ιταλικά μεταχειρισμένα πλοία, εξαιρετικής ποιότητας,με εκπληκτικές δυνατότητες επί του πεδίου τα ήθελε και η Πορτογαλία. Και υπήρξε ένας άτυπος αγώνας δρόμου ποιος θα τα αποκτήσει. Αποτέλεσμα ήταν να απαιτηθούν χειρουργικοί χειρισμοί τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση και άλλων μεταχειρισμένων μονάδων με στόχο να εκσυγχρονίσουν τον στόλο μας και να αντιμετωπίσουν μετωπικά, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται ολοένα και πιο ορατά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν ούτε το πένθος
Και μια και είμαστε στον τομέα της Άμυνας, με το τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχει κηρύξει ο Νίκος Δένδιας για την απώλεια των δύο πιλότων του Φάντομ, πρέπει να σας πω ότι οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν ούτε το πένθος στην Αεροπορία, ούτε τους πιλότους που σκοτώθηκαν και έστειλαν δύο οπλισμένα F-16 να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο.
Μαζί με τα F-16 έστειλαν στο FIR Αθηνών και κατασκοπευτικά αεροσκάφη (CN-235) και drones και όλα μαζί πραγματοόίησαν 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Υπήρχε και μία εικονική αερομαχία (dogfight) με τα ελληνικά F-16 Viper να «παίρνουν την ουρά» των τουρκικά.
Όταν οι Γιαπωνέζοι τράκαραν με ένα… αγριογούρουνο
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ συνέβη αμέσως μετά τα εγκαίνια του ιαπωνικού (τιμώμενου) περιπτέρου στην ΔΕΘ, όταν οι αρμόδιοι θέλησαν να τιμήσουν περισσότερο ξεναγώντας τους επίσημους Γιαπωνέζους στη Βεργίνα. Επιβιβάστηκαν λοιπόν σε ένα από αυτά τα πουλμανάκια, με τα φιμέ τζάμια και ξεκίνησαν, όλο χαρά για την Βεργίνα.
Ενώ τίποτα δεν φαινόταν να τους χαλάει τη τουριστική και εκδρομική διάθεση, άλλωστε θα επισκέπτονταν έναν αρχαιολογικό χώρο που σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο, ακούστηκε ένα δυνατό… μπαμ και ένα απότομο τράνταγμα. Το αυτοκίνητο, κάπως έφυγε από την πορεία του και κινητοποιήθηκε στην άκρη του δρόμου. Ο οδηγός και ορισμένοι από τους Γιαπωνέζους πετάχτηκαν έξω. Και τι νομίζετε πως αντίκρυσαν.
Το τουριστικό πουλμανάκι συγκρούστηκε με ένα… αγριογούρουνο. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή, το αγριογούρουνο έμεινε στον τόπο αλλά υπήρξαν και φθορές στο αυτοκίνητο.
Μια ρόδα στράβωσε το ίδιο και ο προφυλακτήρας και οι Γιαπωνέζοι που πρώτη φορά έβλεπαν τέτοια θέαμα, δηλαδή σύγκρουση αυτοκινήτου με αγριογούρουνο στην αρχή τα είχαν χαμένα. Ευτυχώς υπήρξαν οι δέουσες κινητοποιήσεις και συνεννοήσεις και ήρθε άλλο πούλμαν (πάλι με φιμέ τζάμια) και έτσι η τουριστική περιήγηση των Γιαπωνέζων προς την Βεργίνα έγινε κανονικά. Θύμα όμως ένα αγριογούρουνο.
Το μυστικό του καφέ της οδού Κούμπαρη
Είναι ένα μικρό καφέ, στο Κολωνάκι, στην οδό Κούμπαρη 5, με τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο που λέγεται «Dry». Εκεί κρύβεται ένα μυστικό. Γιατί είναι ένα συμπαθητικό καφέ, στέκι πολιτικών (κυρίως γαλάζιων) αλλά και δημοσιογράφων, ενίοτε και στέκι αυτών που το Μαξίμου ονομάζει «μίρλα πέριξ του Κολωνακίου».
Από εκεί παίρνει τον καφέ του ο λεγόμενος… «πρωινός καφές», προτού να αρχίσει αυτή η κλειστή πρωινή σύσκεψη που χαράζει την πολιτική της ημέρας, υπό τον πρωθυπουργό.
Καμιά φορά περνά από εκεί και ο Πρωθυπουργός, όπως συνέβη χθες για ένα εσπρεσάκι (black- σκέτο δηλαδή). Πάντοτε χαιρετά με χειραψία όλους όσους εκείνη την ώρα απολαμβάνουν τον καφέ τους.
Τα Χριστούγεννα πήγε εκεί μαζί με την Μαρέβα.
Αλλά, σου λέει, αφού περνά από εκεί ο Πρωθυπουργός, είναι δυνατόν ο Παύλος Μαρινάκης να μην πηγαίνει και αυτός πρωί- πρωί για καφέ;
Ή ακόμα καθημερινή για φρέντο εσπρέσο είναι η Ζωή Βλαχάβα, αυτή που έχει το πρωτόκολλο στο Μαξίμου, από τις πλέον στενούς συνεργάτες του ζεύγους Μητσοτάκη- Μαρέβας. Χθες λοιπόν (όπως φαίνεται στην φωτό) συνάντησε η Ζωή (τυχαίως;) και τον Πρωθυπουργό καθοδόν προς Μαξίμου. Ποιοι πάνε άλλοι; Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κατσανιώτης, Γιώργος Στύλιος, Μπουκώρος και εκδότες εφημερίδων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ολο το παρασκήνιο του deal Πιερρακάκη με Ρόκος: Πώς η Ελλάδα κέρδισε έναν από τους ισχυρότερους traders του κόσμου
- Piaget Polo Minute Repeater: Ο χρόνος αποκτά φωνή
- Χρηματιστήριο: Οι έξι κρίσιμες συνεδριάσεις πριν από την αναβάθμιση
- Πώς θα μειωθεί κατά 30% το κόστος του ρεύματος – Ο οδικός χάρτης του ΥΠΕΝ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.