Την Παρασκευή κρίνεται η νομιμότητα της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξετάσει τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει 6 δικαστικές ενώσεις. Με αυτές στρέφονται κατά της από 19.10.2017 υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την υπ΄ αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και αυτό γιατί στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.
Υποστηρίζουν επίσης ότι:
- Η νέα προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν προέβλεψε εύλογη προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων των ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι αρχές της ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
- Υποχρεούνται να δηλώσουν τις πηγές προέλευσης των χρημάτων που έχουν σε Τραπεζικούς λογαριασμούς, ακόμη και όταν οι λογαριασμοί αυτοί είναι κοινοί με τρίτα πρόσωπα.
- Η νέα υπουργική απόφαση πάσχει και από ασάφεια, καθώς υποχρεώνει τους δικαστές να δηλώνουν τους Τραπεζικούς λογαριασμούς δύο φορές (πίνακες 7 και 9) χωρίς αυτό να αιτιολογείται.
Τον Οκτώβρη, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη την πρώτη υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Έτσι, οι δικαστές ακύρωσαν στο σύνολό της την υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ενώ έκριναν πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με 10ετή κάθειρξη απειλεί το ΥΠΕΞ όποιον δημοσιεύσει έγγραφα για τη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραπομπή σε δίκη για τον Σταύρο Ψυχάρη και 10 τραπεζίτες για δάνεια 44,7 εκ ευρώ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέρασε το αίτημα του Τσίπρα! Τη Δευτέρα μετατίθεται η μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Καμμένου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εισήγηση για νόθευση διαγωνισμών στις μελέτες κτηματογράφησης – Τρεις εταιρείες στο στόχαστρο
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού συμμετοχής στο ΒΟΑΚ – Με 36% ο AKTOR , το 24% στη Metlen
- ΔΑΑ: Άνοδος 8,6% στην επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο του 2026
- Πλεύρης για Χίο: Η Αριστερά στοχοποιεί το Λιμενικό – Δεν εμβόλισαν αυτοί τη βάρκα, επιχειρησιακές οι κάμερες στα σκάφη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.