Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής στη Γιούτα θα επιτραπεί βάσει πρότασης που ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών, ανατρέποντας περιορισμούς στην ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων οι οποίοι είχαν επιβεβαιωθεί για τελευταία φορά επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής Ouray, το οποίο προστατεύει περίπου 26 χιλιόμετρα του ποταμού Γκριν στη βορειοανατολική Γιούτα, εντός της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο λεκάνης Γιούιντα, θα ανοίξει για γεωτρήσεις. Αυτό προβλέπει πρόταση τροποποίησης του Σχεδίου Διαχείρισης Πόρων της περιοχής Βέρναλ του Γραφείου Διαχείρισης Γης (BLM), το οποίο είχε ολοκληρωθεί το 2008.

1

Η νέα πρόταση εντάσσεται σε μια σειρά περιορισμών στην εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταργήσει ή σχεδιάζει να άρει, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για «ενεργειακή κυριαρχία».

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει το Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής στην Αλάσκα για γεωτρήσεις, έχει εξαιρέσει την υπεράκτια πετρελαϊκή δραστηριότητα στον Κόλπο του Μεξικού από την εφαρμογή του Νόμου περί Απειλούμενων Ειδών και έχει διαθέσει εκατομμύρια στρέμματα στην Αλάσκα για εκμετάλλευση. Παράλληλα, έχει μειώσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τους ελέγχους για την ποιότητα του αέρα και άλλες περιβαλλοντικές εγγυήσεις.

Το άνοιγμα του καταφυγίου στη Γιούτα για την παραχώρηση δικαιωμάτων πετρελαϊκής και αεριοπαραγωγικής εκμετάλλευσης ευθυγραμμίζεται με το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την «απελευθέρωση της αμερικανικής ενέργειας», ανέφερε το BLM σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς υπογραφή.

Ερωτηθέν για τους λόγους της απόφασης, το Γραφείο επικαλέστηκε οικονομικά οφέλη ύψους 3 δισ. δολαρίων που αποκομίζει η Γιούτα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, καθώς και τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στην αμερικανική οικονομία, η οποία ανέρχεται σε επιπλέον 177 δισ. δολάρια.

Το ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Πόρων του Βέρναλ απαγορεύει κάθε πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κάτω από το καταφύγιο, το οποίο η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ θεωρεί προστατευμένο βιότοπο για αποδημητικά πτηνά.

Η προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπει ότι οι εταιρείες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ορυκτά κοιτάσματα που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε έκταση περίπου 5.200 acres, κάτω από το καταφύγιο συνολικής έκτασης σχεδόν 12.000 acres.

Ωστόσο, η πρόσβαση στα κοιτάσματα θα επιτρέπεται αποκλειστικά μέσω γεωτρήσεων που θα ξεκινούν έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής. Πρόκειται για περιορισμό γνωστό ως ρήτρα «μη κατάληψης της επιφάνειας», σύμφωνα με την πρόταση.

Σε περίπου 100 εθνικά καταφύγια άγριας ζωής σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν σήμερα σχεδόν 1.700 ενεργές πετρελαιοπηγές. Ωστόσο, οι περισσότερες είτε προϋπήρχαν της ίδρυσης των καταφυγίων είτε αντλούν από ιδιωτικά κοιτάσματα που δεν ελέγχονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός καθεστώτος διαχωρισμένης ιδιοκτησίας επιφάνειας και υπεδάφους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Η Ράντι Σπίβακ, διευθύντρια δημόσιων γαιών στην περιβαλλοντική οργάνωση Center for Biological Diversity, χαρακτήρισε «σπαρακτική» την απόφαση να ανοίξει το καταφύγιο Ouray στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ακόμη και η κυβέρνηση Μπους —ένας ένθερμος σύμμαχος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου— είχε αναγνωρίσει ότι το καταφύγιο Ouray έπρεπε να προστατευθεί», δήλωσε.

«Το καταφύγιο ιδρύθηκε νομικά ως απαραβίαστος βιότοπος για τα αποδημητικά πτηνά. Θα αντιταχθούμε σε αυτή την επέκταση των γεωτρήσεων σε κάθε στάδιο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης 

Χρυσοχοίδης: Στο 0,7% το ποσοστό των οδηγών που ξεπερνούν το όριο στο αλκοόλ – «Αυτό είναι νίκη…και σώζει ζωές»

ΗΠΑ και Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για την κατασκευή πυραύλων Patriot στο Κίεβο

Τραμπ: Να μετονομαστεί το Στενό του Ορμούζ σε «Στενό Τραμπ»