ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πετρέλαιο: Λίγο πιο πάνω τα 100 δολάρια το Brent μετά τη βουτιά 3,4% – Ελπίδες για διπλωματική πρόοδο στο Ιράν
Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο και την Τετάρτη, ξεπερνώντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων των τριών εβδομάδων και άνω, καθώς η νέα ένταση μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ιράν ενίσχυσε εκ νέου το γεωπολιτικό ρίσκο.
Τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν όλες τις οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη, κατηγορώντας το Ιράν για εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων προς το έδαφός τους. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Στο κλείσιμο της αγοράς, το Brent Οκτωβρίου, που αποτελεί το βασικό συμβόλαιο αναφοράς, ενισχύθηκε κατά 0,7% και διαμορφώθηκε στα 91,62 δολάρια το βαρέλι. Το WTI Σεπτεμβρίου, το οποίο λήγει την Πέμπτη, σημείωσε άνοδο 1,1%, κλείνοντας στα 85,83 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό συμβόλαιο WTI Οκτωβρίου έκλεισε στα 84,39 δολάρια το βαρέλι.
Στήριξη στις τιμές έδωσαν και τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου η λειτουργία των διυλιστηρίων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ιδιαίτερα στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού. Αυτό αντιστάθμισε την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού κατά 4,4 εκατ. βαρέλια. Αντίθετα, τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια, στο χαμηλότερο επίπεδο άνω του μήνα.
Την ίδια ώρα, τα περιθώρια διύλισης ντίζελ στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα ευρωπαϊκά futures gasoil έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος.
Οι κίνδυνοι στα Στενά του Ορμούζ παραμένουν αυξημένοι, παρά τις συνεχιζόμενες ροές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, οι οποίες μέχρι στιγμής εμποδίζουν μια εντονότερη άνοδο των τιμών.
Διαβάστε επίσης
Κοντά σε προσωρινή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Καναδάς για χάλυβα και αλουμίνιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Jumbo: Στήνεται το πρώτο κατάστημα στον Καναδά – Το «Coming Soon» στο Τορόντο
- Επίδομα παιδιού Α21 – Ποιοι θα πάρουν έως 560 ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου
- Δημοσκοπήσεις: Το «φάντασμα» της αυτοδυναμίας, η κατανομή των εδρών και η πιθανότητα για μετεκλογικές συνεργασίες
- Τιμές ενέργειας: Ρεκόρ 20 μηνών στη χονδρεμπορική με 211,76 ευρώ/MWh – Ντόμινο εξελίξεων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.