ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Σαουδική Αραβία προσφέρει πετρέλαιο προς πώληση ανοικτά των ακτών του Ομάν, σε μια ένδειξη ότι το βασίλειο ενδέχεται να ακολουθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταφέροντας περισσότερες ποσότητες αργού μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco διαθέτει φορτία με τη μέθοδο ship-to-ship, δηλαδή μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο, από τοποθεσίες που περιλαμβάνουν το Σοχάρ στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες. Τα φορτία αφορούν αργό τύπου Arab Medium και Arab Heavy, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το εσωτερικό του Περσικού Κόλπου.
Η Saudi Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει σε αίτημα του Bloomberg.
Οι παραγωγοί πετρελαίου στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες αργού έξω από τον Περσικό Κόλπο, συμβάλλοντας στη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου και περιορίζοντας τους φόβους για νέα άνοδο του πληθωρισμού λόγω της ενέργειας.
Η δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να εκτρέπει τις εξαγωγές της προς το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα την καθιστά λιγότερο εξαρτημένη από τα Στενά του Ορμούζ και εξηγεί γιατί άργησε περισσότερο να αυξήσει τις ποσότητες που διοχετεύει μέσω της συγκεκριμένης θαλάσσιας οδού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, ακόμη και αυτές οι εναλλακτικές ροές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας έχουν βρεθεί υπό απειλή, μετά την ανακοίνωση ναυτικού αποκλεισμού της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούθι της Υεμένης.
Παράλληλα, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις αυξημένης δραστηριότητας φόρτωσης από σαουδαραβικές εγκαταστάσεις μέσα στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας τουλάχιστον 9 εκατ. βαρελιών φόρτωσαν την περασμένη εβδομάδα στις εγκαταστάσεις ή κοντά στις μεγάλες εξαγωγικές υποδομές του Ρας Τανούρα.
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υπερδεξαμενόπλοιων ακριβώς έξω από τον Περσικό Κόλπο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι ο αγωγός που μεταφέρει πετρέλαιο προς το Γιανμπού χρησιμοποιείται κυρίως για αργό τύπου Arab Light και Extra Light.
Όπως είχε επισημάνει τότε, τα υπεράκτια κοιτάσματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό εντός του Περσικού Κόλπου, παράγουν κυρίως τις μεσαίες και βαριές ποικιλίες αργού της Σαουδικής Αραβίας.
Διαβάστε επίσης
Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.