ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των επαφών με το Ιράν, δηλώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «φαίνεται να εξελίσσονται πολύ καλά», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή FOX5 1-ON-1 με τον δημοσιογράφο Tom Durian, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ ανέφερε πως «ακούω ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά», επαναλαμβάνοντας τη θετική εικόνα που παρουσιάζει εδώ και εβδομάδες για τις συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο με το Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε εκ νέου ότι μια συμφωνία για την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ βρίσκεται κοντά, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
«Δεν επιδιώκω να σκοτώσω ανθρώπους και να ισοπεδώσω τα πάντα. Εκεί οδηγούμασταν. Εκείνοι ήθελαν να διαπραγματευτούν και αυτό κάνουμε. Φαίνεται πως εξελίσσεται αρκετά καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις δηλώσεις Τραμπ, το Ιράν εξακολουθεί να αρνείται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επίσημες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Την ίδια ώρα, ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επικρίνει τις προηγούμενες απειλές του Αμερικανού προέδρου για πλήγματα σε πολιτικές υποδομές, επισημαίνοντας ότι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις απαραίτητες για τον άμαχο πληθυσμό απαγορεύονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης και ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση τέτοιων επιθέσεων, θα απαντήσει πλήττοντας κρίσιμες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή.
Συμφωνία Ιράν – Ομάν
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ομάν για μια προτεινόμενη διαδρομή διέλευσης των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα προς την επαναλειτουργία της κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.
Κοινή ανακοίνωση της Τεχεράνης και της Μουσκάτ βρίσκεται υπό εξέταση και στο τελικό στάδιο σύνταξης, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών «επαγγελματικές» και «παραγωγικές», προσθέτοντας ότι θα επιτευχθεί συμφωνία «εφόσον ορισμένα τρίτα μέρη δεν παρεμποδίσουν τη διαδικασία».
Νέες επιθέσεις
Παρά την συμφωνία των ανωτέρω για το Ορμούζ, πλοίαρχος πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου ανέφερε ότι άκουσε δύο εκρήξεις ενώ το πλοίο διέσχιζε τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στις ακτές του Ομάν, όπως αναφέρουν σήμερα Πέμπτη τα ξένα μέσα.
Η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO ανακοίνωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 9 ναυτικά μίλια (16 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά της Κούμζαρ στο Ομάν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή περιβαλλοντική ρύπανση.
Το Ιράν εξακολουθεί να εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς στη διέλευση των πλοίων από τα Στενά, επιτρέποντας τη ναυσιπλοΐα μόνο μέσω συγκεκριμένης θαλάσσιας διαδρομής κατά μήκος των ιρανικών ακτών, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι θα ανοίγει πυρ εναντίον πλοίων που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του.
Παράλληλα, οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν νέα επίθεση εναντίον δεύτερου σαουδαραβικού δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Άντεν.
Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία, ενώ νωρίτερα οι Χούθι είχαν ανακοινώσει επίθεση και σε άλλο σαουδαραβικό τάνκερ ανοιχτά του λιμανιού Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα.
Παραμένει υποτονική η κίνηση στα Στενά
Τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη.
Σύμφωνα με την Kpler, την Τρίτη διήλθαν μόλις οκτώ πλοία – πέντε δεξαμενόπλοια και τρία φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου – αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, από το συγκεκριμένο πέρασμα διέρχονταν καθημερινά περίπου 130 έως 140 πλοία.
Παράλληλα, δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ADNOC, με την ονομασία Mubaraz, εντοπίστηκε εκτός των Στενών του Ορμούζ, μεταφέροντας φορτίο από το νησί Das των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προς τον τερματικό σταθμό Dahej στην Ινδία. Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη μεταφορά φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου από την έναρξη της σύγκρουσης.
Στο μεταξύ, και η κίνηση στα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ παρέμεινε αμετάβλητη, με 20 πλοία να διασχίζουν την περιοχή την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler.
Την ίδια στιγμή, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν σημειώνουν πρόοδο, εξέλιξη που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ πως οι συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Διαβάστε επίσης
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις εισαγωγές από τον μεγαλύτερο παραγωγό αβοκάντο του Μεξικού
Πεζεσκιάν: Η επικοινωνία με τον ανώτατο ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι “τώρα πολύ δύσκολη”
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
- Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αττική – Οι περιοχές
- Αποκαλυπτική η ετήσια έκθεση της XRTC για την ελληνική ακτοπλοΐα – Το 60% της επιβατικής κίνησης ελέγχεται από 2 εταιρείες
- Marfin: Επιστρέφει σήμερα η 46χρονη κατηγορούμενη για τον εμπρησμό – To ελληνικού FBI τη φέρνει από το Λονδίνο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.