ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Aνοιχτό μυαλό» δήλωσε ότι θα κρατήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Άννα Πόλσον (Anna Paulson), όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων της Fed, εστιάζοντας στις τάσεις του δομικού πληθωρισμού.
«Δύο πιθανά σενάρια για το πώς η τρέχουσα πολιτική επηρεάζει τον πληθωρισμό και τα εισερχόμενα στοιχεία θα διευκρινίσουν σε ποια πορεία βρισκόμαστε και ποιες προσαρμογές, εάν υπάρχουν, μπορεί να χρειαστούν», ανέφερε σήμερα η Paulson.
«Διατηρώ “ανοιχτό μυαλό” σχετικά με το πού θα οδηγήσει η πολιτική από εδώ και πέρα», συμπλήρωσε.
Στο πρώτο σενάριο, περαιτέρω ενδείξεις βελτίωσης των δεδομένων για τον πληθωρισμό και σταθερές προσδοκίες για τις μελλοντικές τιμές θα πρέπει να υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια είναι «ελαφρώς περιοριστικά» και θα βοηθήσουν στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της Fed «σε αποδεκτό χρονικό πλαίσιο», είπε.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει «μειωθεί ελαφρώς» τον τελευταίο χρόνο θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει επιτόκια που «δεν είναι αρκετά περιοριστικά», εξήγησε η Πόλσον.
«Αν αντίθετα ο δομικός πληθωρισμός παραμείνει επίμονα υψηλός, η πάροδος του χρόνου χωρίς πρόοδο θα σηματοδοτούσε από μόνη της ότι απαιτείται πιο περιοριστική πολιτική», σημείωσε η επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφειας, η οποία ψηφίζει για τη νομισματική πολιτική φέτος.
Στόχος ο πληθωρισμός στο 2%
Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed, διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα για πέμπτη φορά την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση εγκρίθηκε με ψήφους 9 υπέρ και 3 κατά.
«Η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,50% έως 3,75%, στηρίζοντας τη διπλή εντολή της Federal Reserve. Η Επιτροπή συνεχίζει την πολιτική διατήρησης άφθονων αποθεματικών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.
Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καθοριστική για την Πόλσον, η οποία ψήφισε να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια, όπως ανέφερε η ίδια.
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε σε μια ελαφρώς περιοριστική φάση», τόνισε σε συνέντευξή της στο CNBC, προσθέτοντας ότι τώρα χρειάζεται να φανεί περισσότερη πρόοδος στα μέτρα για τον δομικό πληθωρισμό.
«Εάν δεν δούμε αυτή την πρόοδο, τότε πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής. Πρέπει να φτάσουμε στο 2%», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Πτώση εμπορικού ελλείμματος στα $73,3 δισ. τον Ιούνιο λόγω μείωσης των εισαγωγών
Palantir: Ισχυρό άλμα 17% για τη μετοχή μετά την ανακοίνωση για έκρηξη εσόδων κατά 93%
Pfizer: Aυξάνει τις προβλέψεις εσόδων 2026 λόγω ισχυρής ζήτησης για παλαιότερα φάρμακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Scope Ratings: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Ισχυρή κερδοφορία και νέα δάνεια
- Cenergy: Άλμα 45% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο, στα 138 εκατ. ευρώ – Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για το 2026
- Flexopack: Ολοκληρώθηκε η διάθεση 82.400 μετοχών μέσω stock options
- Σοκ στον Μυστρά: Κρατούσε τον νεκρό πατέρα του σε καταψύκτη για να παίρνει τη σύνταξη του
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.