ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευρωαγορές: Ανοδικά ο DAX, μικρές απώλειες ο FTSE 100 – Βουτιά 11% για Adidas, ανέκαμψαν οι μετοχές ημιαγωγών
Οι ευρωαγορές τελείωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής διαγράφοντας τα κέρδη τους, καθώς η Novo Nordisk υποχώρησε απότομα μετά την αποτυχία κλινικής μελέτης για πειραματικό φάρμακο, ενώ η Universal Music Group βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων της.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 649,19 μονάδες με απώλειες -0,12%. Νωρίτερα, ο δείκτης είχε ενισχυθεί έως και 1%, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, έχασε τα κέρδη του μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας. Παρά τις πιέσεις, ο Stoxx 600 συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου.
Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν η Teleperformance στο -13,15%, η Amplifon στο -8,19% και η Compagnie de Saint-Gobain στο -6,89%.
Αντίθετα από τις μετοχές του δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η Universal Music Group στο -25,40%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αφού ανακοίνωσε απογοητευτικό ρυθμό αύξησης των εσόδων από συνδρομές. Η IG Group Holdings στο -14,42%, μετά την απότομη υποχώρηση των λειτουργικών κερδών της κατά το δεύτερο τρίμηνο. Και η Greggs στο -7,48%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 έκλεισε στις 10.868,05 μονάδες με απώλειες -0,27%, στη Γερμανία ο DAX έκλεισε στις 25.629,24 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%, ενώ στη Γαλλία CAC 40 στις 8.509,64 μονάδες με άνοδο 0,28%.
Στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στις 52.172,53 μονάδες με άνοδο 0,13% και στην Ισπανία ο IBEX 35 έκλεισε στις 19.782,90 μονάδες με άνοδο 0,13%.
Η Novo Nordisk υποχώρησε κατά 7,4%, καθώς το πειραματικό της φάρμακο απέτυχε να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου στο πλαίσιο μεγάλης κλινικής μελέτης. Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα στις προοπτικές ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας πέρα από τις θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές συμπληρώνουν τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου – Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα οδηγούν τον δείκτη κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ
Οι τεχνολογικές μετοχές έλαβαν ώθηση από την Amazon, η οποία σημείωσε ισχυρό ράλι στις ΗΠΑ, καθώς τα έσοδα από τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους επιταχύνθηκαν για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο.
Στα υπόλοιπα εταιρικά αποτελέσματα, η NatWest ενισχύθηκε κατά 3,2%, αφού αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.
Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie σημείωσε άνοδο 4%, μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα ετήσια κέρδη. Η Crédit Agricole κέρδισε 2,6%, καθώς η γαλλική μονάδα λιανικής τραπεζικής αύξησε τα έσοδά της, ενώ ο τομέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατέγραψε κέρδη-ρεκόρ.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν διευρύνει το προβάδισμά τους έναντι των αμερικανικών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές επιλογές απέναντι στις υψηλά αποτιμημένες μετοχές που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παράλληλα υποδέχθηκαν θετικά ακόμη μία ισχυρή περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς καταγράφει άνοδο 9,6% από την αρχή του έτους, έναντι κερδών 8,7% για τον S&P 500.
Την Παρασκευή, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε έως και 0,9%, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,1%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κλεισίματος. Ωστόσο, και οι δύο δείκτες διέγραψαν τα κέρδη τους στις απογευματινές συναλλαγές.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η οποία οδήγησε σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Η εξέλιξη ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.
Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 2,5%, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, στο 3,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 2,8% τον Ιούνιο.
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ιδιαίτερα υψηλά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, επωφελούμενη από τα συναλλαγματικά κέρδη και την άνοδο των αποτιμήσεων στις αγορές μετοχών.
Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Ferrari κινήθηκε ανοδικά, αφού αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα κέρδη του συνόλου της χρήσης. Η εταιρεία επικαλέστηκε την ισχυρή ζήτηση για εξατομικευμένα μοντέλα και τη δυνατότητά της να διατηρεί υψηλές τιμές.
Διαβάστε επίσης
Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται δυναμικά στην αγορά της Πολωνίας με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 277,3 MW
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα μετά τα γεγονότα της Θέουτας
- Γερμανία: Παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους μετά την κρίση στη Θέουτα
- Βουλή: «Πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ το νομοσχέδιο για τα SLAPPs – Τι προβλέπουν οι τροπολογίες
- Κυπριακό: Νέα συνάντηση 5+1 προαναγγέλλει ο Γκουτέρες – «Αυτή τη φορά πρέπει να οδηγήσει σε λύση»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.