ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα ισχυρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε δύο μήνες, μετά την ανακοίνωση των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι ότι επιτέθηκαν σε δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η εξέλιξη ανοίγει νέο μέτωπο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και εντείνει τις ανησυχίες για σοβαρότερες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 7% και έκλεισε στα 100,69 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Το WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 6,2%, στα 92,19 δολάρια το βαρέλι.
Η αναζωπύρωση του πολέμου με το Ιράν έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν και την εναλλακτική διαδρομή που χρησιμοποιεί η Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά πετρελαίου. Πρόσθετες πιέσεις προκαλούν οι επιθέσεις στον τερματικό σταθμό της Caspian Pipeline Consortium στη Μαύρη Θάλασσα, από όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Καζακστάν.
Τα παγκόσμια αποθέματα έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά έπειτα από μήνες συγκρούσεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο στενότητας στην προσφορά και νέων επιβαρύνσεων για την παγκόσμια οικονομία. Το Brent ενισχύθηκε περίπου 7%, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, ενώ η φυσική τιμή Dated Brent κινήθηκε πάνω από τα 105 δολάρια.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι, εφόσον οι εχθροπραξίες συνεχιστούν, οι τιμές ενδέχεται να υπερβούν τα 120 δολάρια αργότερα μέσα στο έτος. Την ίδια ώρα, οι δυνατότητες αντίδρασης περιορίζονται, καθώς τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα έχουν μειωθεί και τα αποθέματα στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα βρίσκονται κοντά στο ελάχιστο λειτουργικό όριο.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Νέους δασμούς 10% σε 60 χώρες επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ – Μεταξύ τους ΕΕ και Βρετανία
- Χρηματιστήριο: Έρευνα από την Επ. Κεφαλαιαγοράς για τις συναλλαγές μετά το sell off – Στο μικροσκόπιο οι κινήσεις στις τράπεζες και η παρανόηση που προκάλεσε αναστάτωση
- Dolce & Gabbana Alta Moda: Οι θεές του Ολύμπου συναντούν τις θνητές σε μια ανθισμένη Μεγάλη Ελλάδα
- Breitling x Aston Martin: Δύο βρετανικοί θρύλοι συναντιούνται ξανά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.