Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Την ανάγκη αποναρκοθέτησης των Στενών του Ορμούζ υπογράμμισε κατά την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε ξανά αναφορά στο πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας – αναφερόμενος σαφώς στο «στοπ» στην Τουρκία – πως «ο αποκλεισμός συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ θα οδηγήσει σε σπατάλη περιορισμένων πόρων και σε έναν τεχνητό διχασμό στην Ευρώπη».

«Η πραγματική επιτυχία της χώρας μας είναι το άλμα στην αμυντική βιομηχανία», τόνισε σε άλλο σημείο.

1

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ερντογάν:

«Ως Τουρκία έχουμε λάβει τα μέτρα μας ώστε πριν από το 2030 να αυξήσουμε το ποσοστό των αμυντικών μας δαπανών στο επίπεδο του 3,5%. Στις δαπάνες που συνδέονται με την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα έχουμε ήδη φτάσει σε μερίδιο 1,5% του προϋπολογισμού. Έτσι, στοχεύουμε να επιτύχουμε τον στόχο του 5% πέντε χρόνια νωρίτερα από το 2035 που καθορίστηκε στη Χάγη.

Αναμφίβολα, η πραγματική επιτυχία της χώρας μας είναι το άλμα που έχει κάνει στην αμυντική βιομηχανία. Με βάση την παραγωγική και εξαγωγική της ικανότητα, η Τουρκία έχει εισέλθει στις δέκα κορυφαίες χώρες του κόσμου.

Σχεδόν το σύνολο των 361 στόχων που μας έχουν ανατεθεί στο πλαίσιο της Συμμαχίας θα το έχουμε εκπληρώσει μέσα σε τρία χρόνια, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Για τις δυνατότητες αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, στις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη έλλειψη στη Συμμαχία, διαθέσαμε επιπλέον προϋπολογισμό 24 δισ. δολαρίων μέσω του προγράμματος «Ατσάλινος Θόλος».

Ως χώρα που διαθέτει τον μεγαλύτερο χερσαίο στρατό στην Ευρώπη, προσπαθούμε να θέσουμε τις δυνατότητές μας στην υπηρεσία της Συμμαχίας όπου χρειάζεται.

Είμαστε μεταξύ των συμμάχων που συνεισφέρουν περισσότερο στις επιχειρήσεις, τις αποστολές και τις ασκήσεις της Συμμαχίας στο Κόσοβο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Βαλτική και άλλες περιοχές.

Ως σύμμαχος που έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία UAV και UCAV σε πραγματικά πεδία μάχης, επιθυμούμε να πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ το Κέντρο Αριστείας Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Συστημάτων που σχεδιάζουμε. Πιστεύω ότι το κέντρο αυτό θα ενισχύσει ιδιαίτερα την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε απειλές από εναέρια και θαλάσσια drones».

«Είναι δυνατό ένα μοντέλο συνεργασίας που επιβάλλουν η λογική και η σύνεση»

«Για να πετύχουμε τον στόχο ΝΑΤΟ 3.0 το συντομότερο δυνατό, θέλω να επιστήσω την προσοχή σε δύο ζητήματα:

Πρώτον, την άρση των περιορισμών μεταξύ συμμάχων στην αμυντική συνεργασία, ιδίως στην αμυντική βιομηχανία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι αυτό το μήνυμα τονίστηκε τόσο από εκπροσώπους της βιομηχανίας όσο και από κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Φόρουμ Αμυντικής Βιομηχανίας.

Δεύτερον, καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναλαμβάνουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνα της ηπείρου, πρέπει να αποφεύγουμε ενέργειες που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ενότητα της Συμμαχίας και τις διατλαντικές σχέσεις.

Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους συμμάχους μας που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η μέγιστη αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αποφευχθούν οι περιττές επικαλύψεις με το ΝΑΤΟ.

Όταν είναι δυνατό ένα μοντέλο συνεργασίας που επιβάλλουν η λογική και η σύνεση, ο αποκλεισμός συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ θα οδηγήσει σε σπατάλη περιορισμένων πόρων και σε έναν τεχνητό διχασμό στην Ευρώπη, τον οποίο δεν επιθυμούμε».

«Θα στηρίξουμε την Ουκρανία»

«Μοιραζόμαστε το όραμα ειρήνης του κ. Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας και δηλώνω τη στήριξή μου στην πρωτοβουλία για τη λίστα των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας στην Ουκρανία.

Ενώ στηρίζουμε την Ουκρανία, αξιοποιούμε παράλληλα τους διαύλους επικοινωνίας μας ώστε να κατευθύνουμε και τη Ρωσία προς την ειρήνη.

Εκτιμώ την αποφασιστική στάση που επέδειξε ο φίλος μου, κ. Τραμπ, ώστε η κρίση με το Ιράν να οδηγηθεί σε λύση, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης.

Πέρα από τις διπλωματικές μας προσπάθειες, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την απαραίτητη συμβολή για την αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ.

Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στις ΗΠΑ και την Ισπανία, καθώς και στη Γερμανία και την Ιταλία που ανέπτυξαν πρόσθετες συστοιχίες αεράμυνας για την προστασία της Τουρκίας από πυραυλικές απειλές».

«Όλοι έχουμε ευθύνη για τη Γάζα και τον Λίβανο»

«Θεωρώ σημαντική την παρουσία σήμερα μαζί μας των εταίρων της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, με τους οποίους πιστεύω ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας.

Τονίζω για ακόμη μία φορά ότι το κλειδί για μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η λύση των δύο κρατών.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλοι έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην επίτευξη ηρεμίας, ιδιαίτερα στη Γάζα και τον Λίβανο.

Τέλος, πρέπει να βρισκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αναμένεται υπογραφή συμφωνίας με την Βρετανία σε άμυνα, κυβερνοασφάλεια και αντιτρομοκρατία

Reuters: Ο Χέγκσεθ θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου για την πιθανή πώληση F-35 στην Τουρκία

Τραμπ: «Τέλος η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν – Είναι ψεύτες»