ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσίασε την Τρίτη με μεγάλη καθυστέρηση το σχέδιό του για τις επενδύσεις στην άμυνα, υποσχόμενος αύξηση 15 δισ. στερλινών στη χρηματοδότηση προκειμένου η Βρετανία να εξοπλιστεί καλύτερα για πολέμους του μέλλοντος, ένα σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε κληρονομιά του.
Σε αυτό που είναι πιθανό η τελευταία σημαντική ανακοίνωση για την πολιτική του, ο Στάρμερ είπε, έπειτα από συζητήσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του νέου υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Νταν Τζάρβις, ότι το σχέδιο έχει βελτιωθεί και πηγαίνει πιο μακριά από ένα προηγούμενο έγγραφο που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον προκάτοχό του, τον Τζον Χίλι.
Ο Στάρμερ θα πάρει το σχέδιό του –που προβλέπει δαπάνες σχεδόν 80 δισ. στερλινών ετησίως έως το 2029– στην Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Ιουλίου, όπου εξακολουθεί να θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Βρετανία οδεύει στην εκπλήρωση της δέσμευσής της να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2035.
Όμως, καθώς ο Άντι Μπέρναμ που αναμένεται να τον διαδεχθεί, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ακόμη και στις 20 Ιουλίου, ο Στάρμερ παραδέχθηκε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να «κτίσουν» πάνω στο σχέδιό του, και ορισμένοι επικριτές λένε πως το σχέδιο, που καθυστέρησε για περισσότερους από εννέα μήνες, είναι πολύ λίγο και ήρθε πολύ αργά.
«Όταν ο κόσμος εξοπλίζεται και η επιθετικότητα αυξάνεται, ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τον πόλεμο είναι να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, ο καλύτερος τρόπος να αμυνθούμε είναι να αποτρέψουμε — να έχουμε την ισχύ να κάνουμε τους αντιπάλους μας να σκεφτούν δυο φορές προτού δράσουν», είπε ο Στάρμερ ενώπιον ενός ακροατηρίου σχετικού με την άμυνα στη νότια Αγγλία. «Αυτό είναι που παραδίδουμε».
Ο Στάρμερ, που επαινέθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας για την εκπόνηση του επενδυτικού σχεδίου, είπε πως το σχέδιό του θα προσφέρει χρηματοδότηση πέντε δισεκ. στερλινών για επενδύσεις σε drones αυτόνομα όπλα, θα δημιουργήσει ένα υβριδικό Πολεμικό Ναυτικό, και θα καταστήσει πιο φονικό τον στρατό.
Θα ισχυροποιήσει επίσης την πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας και θα ενισχύσει ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ενός μαχητικού Στελθ επόμενης γενιάς για τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ενώ στην πορεία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη στη χώρα.
Ο Ματ Ρόμπερτς, από το συνδικάτο GMB, καλωσόρισε το σχέδιο, λέγοντας ότι προσφέρει «κάποια σταθερότητα για έναν τομέα που περιστοιχίζεται από αβεβαιότητα».
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει ολόψυχα την προοπτική ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ
Βουλή: Εγκρίθηκε η άρση ασυλίας της Κωνσταντοπούλου και στις τρεις δικογραφίες για τα Τέμπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θάνατος Μαζωνάκη: «Ανοίγουν» τα κινητά τηλέφωνα των 2 προφυλακισμένων γιατρών
- Το ιστορικό κτίριο Γκίνη επιστρέφει στην ακαδημαϊκή ζωή – Δωρεά 25 εκατ. ευρώ από Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς
- Νικόλαος Λιβανός (Kyla Shipping): Πώς έκλεισε η υπόθεση των οφειλών $112 εκατ. και των δύο πλοίων που κατασχέθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς
- Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, +4,5% η Credia, πάρτι στην Avax λόγω Alpha Finance
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.