ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την εκτίμηση ότι οι τιμές της ενέργειας και των βασικών πρώτων υλών ενδέχεται να παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στο Ιράν, διατύπωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επιπτώσεις που προκάλεσε η σύγκρουση στην παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να εξαλειφθούν άμεσα, καθώς η αποκατάσταση των εμπορικών ροών και η επιστροφή των αγορών σε πιο σταθερές συνθήκες απαιτούν χρόνο.
Η εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζούλι Κόζακ, σημείωσε ότι η επαναλειτουργία των θαλάσσιων μεταφορών μέσω των Στενών του Ορμούζ έχει ήδη οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, ωστόσο τόνισε ότι η πλήρης εξομάλυνση της αγοράς δεν αναμένεται άμεσα.
Η συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης έχει περιορίσει σημαντικά το λεγόμενο «γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου», δηλαδή το επιπλέον κόστος που ενσωματώνουν οι αγορές όταν υπάρχει φόβος για νέες αναταράξεις.
Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στις τιμές της ενέργειας να κινηθούν χαμηλότερα, ενώ αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και σε άλλα εμπορεύματα, όπως τα λιπάσματα, τα βασικά μέταλλα και πρώτες ύλες που επηρεάζονται από τις εξαγωγές χωρών του Περσικού Κόλπου.
Παρά τη βελτίωση του κλίματος, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με την περιοχή.
Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν μεταφράζεται αυτόματα σε χαμηλότερο κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Απαιτείται χρόνος ώστε η μείωση των τιμών να μεταφερθεί στις μεταφορές, στο κόστος παραγωγής και τελικά στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.
Έτσι, ακόμη και σε περίπτωση περαιτέρω αποκλιμάκωσης των διεθνών αγορών, η επίδραση στην πραγματική οικονομία αναμένεται να εμφανιστεί σταδιακά και όχι άμεσα.
Διαβάστε επίσης
efood: Ρεκόρ τζίρου το 2025 αλλά υποχώρηση κερδών λόγω αύξησης του κόστους διανομής
BIMCO: Η παγκόσμια ναυτιλία θα χρειαστεί επιπλέον 113.735 πιστοποιημένους ναυτικούς το 2030
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαστεργίου: Η Ελλάδα ενισχύει τη διαστημική της παρουσία – Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΣ Space II»
- Πληθωρισμός: Υποχωρούν σημαντικά οι προσδοκίες στην ευρωζώνη – Τι «βλέπουν» οι καταναλωτές
- Φυσικό αέριο: «Ασανσέρ» οι τιμές στην Ευρώπη μετά την επίθεση σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ
- Μαργαρίτης Σχοινάς: Παρέδωσε το πτυχίο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στη μητέρα του
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.