Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά εκεί όπου έχει συνηθίσει να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, στον τελικό του Champions League. Η ομάδα του Γιώργου Ντόσκα επικράτησε με 14-12 της ισπανικής Ματαρό στο Final-4 της Μάλτας και εξασφάλισε την παρουσία της στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τη Φερεντσβάρος.
Πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή για το γυναικείο τμήμα υδατοσφαίρισης του συλλόγου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους οργανισμούς του ευρωπαϊκού πόλο. Ο Ολυμπιακός μετρά ήδη επτά ευρωπαϊκούς τίτλους, τρία Champions League, ένα LEN Trophy και τρία ευρωπαϊκά Super Cup, ενώ η φετινή πρόκριση αποτελεί την 13η παρουσία του σε ευρωπαϊκό τελικό και την έβδομη σε τελικό Champions League.
Οι αριθμοί αυτοί αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς το επίπεδο ανταγωνισμού που επικρατεί στην ευρωπαϊκή υδατοσφαίριση γυναικών, με ισπανικές, ουγγρικές και ιταλικές ομάδες να διαθέτουν σημαντικούς προϋπολογισμούς και διεθνείς αθλήτριες κορυφαίου επιπέδου.
Η παράσταση απέναντι στη Ματαρό
Ο ημιτελικός απέναντι στη Ματαρό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η ισπανική ομάδα μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση και κατάφερε να διατηρήσει ισορροπία στο σκορ κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταλέπτου, το οποίο ολοκληρώθηκε με 4-4. Από το δεύτερο οκτάλεπτο και μετά, όμως, ο Ολυμπιακός επέβαλε τον ρυθμό του. Η αμυντική λειτουργία βελτιώθηκε σημαντικά, η κυκλοφορία της μπάλας έγινε πιο αποτελεσματική και οι λύσεις στην επίθεση ήρθαν από τα μεγάλα ονόματα της ομάδας.
Η Φωτεινή Τριχά και η Άμπι Άντριους πέτυχαν από τέσσερα γκολ η καθεμία, οδηγώντας επιθετικά τον Ολυμπιακό. Η Σιούτη πρόσθεσε δύο τέρματα, όπως και η Νίνου, ενώ η Πλευρίτου και η Σάντα συνέβαλαν επίσης στο σκοράρισμα.
Το κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης ήρθε στο δεύτερο οκτάλεπτο, όταν οι «ερυθρόλευκες» κατάφεραν να μετατρέψουν το ισορροπημένο 6-6 σε προβάδισμα τριών τερμάτων, κλείνοντας το πρώτο μισό του αγώνα στο 10-7. Η Ματαρό προσπάθησε να επιστρέψει στο παιχνίδι στο τρίτο οκτάλεπτο, μειώνοντας τη διαφορά, όμως οι παίκτριες του Γιώργου Ντόσκα διατήρησαν τον έλεγχο. Στο τελευταίο οκτάλεπτο η Ιωάννα Σταματοπούλου πραγματοποίησε καθοριστικές επεμβάσεις, διασφαλίζοντας το τελικό 14-12 που έδωσε την πρόκριση.
Για τον Ολυμπιακό η επιτυχία αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς έρχεται μόλις έναν χρόνο μετά τον αποκλεισμό στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η ομάδα επέστρεψε άμεσα στην ευρωπαϊκή ελίτ και πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κορυφή.
Η Ελευθερία Πλευρίτου απέναντι στην ομάδα της ζωής της
Ο τελικός απέναντι στη Φερεντσβάρος έχει μια ιδιαίτερη ιστορία που ξεπερνά τα όρια ενός απλού αγώνα.
Στην αντίπαλη πλευρά βρίσκεται η Ελευθερία Πλευρίτου, μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες στην ιστορία του Ολυμπιακού και της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η διεθνής περιφερειακή αγωνίστηκε στον Πειραιά από το 2011 έως το 2024 και συνέδεσε το όνομά της με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συλλόγου.
Με το σκουφάκι του Ολυμπιακού κατέκτησε τρία Champions League, έντεκα πρωταθλήματα Ελλάδας και πλήθος εγχώριων και ευρωπαϊκών τίτλων, αποτελώντας βασικό μέλος της χρυσής γενιάς των «ερυθρόλευκων».

Η μετακίνησή της στη Φερεντσβάρος το καλοκαίρι του 2024 άλλαξε τα δεδομένα για τον ουγγρικό σύλλογο. Η ομάδα της Βουδαπέστης έφτασε φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Champions League, με την Ελληνίδα αρχηγό της Εθνικής να αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία αυτή.
Η ιδιαιτερότητα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί ότι απέναντί της θα βρεθεί η αδελφή της, Βάσω Πλευρίτου, η οποία παραμένει στον Ολυμπιακό. Δύο αδελφές που μεγάλωσαν μαζί αθλητικά, πανηγύρισαν μαζί ευρωπαϊκούς τίτλους και πλέον θα διεκδικήσουν το ίδιο τρόπαιο ως αντίπαλες.
Γιατί ο Ολυμπιακός παραμένει δύναμη της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης
Η φετινή πορεία δεν αποτελεί μια μεμονωμένη επιτυχία αλλά συνέχεια ενός μοντέλου που λειτουργεί σταθερά εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.
Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να διατηρεί κορυφαίο ελληνικό κορμό, να προσελκύει ξένες αθλήτριες υψηλού επιπέδου και να δημιουργεί συνθήκες πρωταθλητισμού σε μόνιμη βάση. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στις εγχώριες επιτυχίες όσο και στις ευρωπαϊκές διακρίσεις.
Οι επτά ευρωπαϊκοί τίτλοι, οι έξι τελικοί Champions League και οι 13 συνολικά παρουσίες σε ευρωπαϊκούς τελικούς συνθέτουν ένα βιογραφικό που δύσκολα συναντά κανείς στον ελληνικό γυναικείο αθλητισμό.
Το βράδυ της Παρασκευής (22:00, μετάδοση από το Mega News) στη Μάλτα, οι «ερυθρόλευκες» θα διεκδικήσουν το τέταρτο Champions League της ιστορίας τους. Απέναντί τους θα βρεθεί μια φιλόδοξη Φερεντσβάρος που αναζητά το πρώτο ευρωπαϊκό στέμμα, αλλά και η Ελευθερία Πλευρίτου, η οποία γνωρίζει όσο λίγοι τι σημαίνει Ολυμπιακός.
Η σκηνή είναι έτοιμη για έναν τελικό υψηλού επιπέδου, με έντονο ελληνικό στοιχείο και με έπαθλο το σημαντικότερο τρόπαιο του ευρωπαϊκού πόλο γυναικών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alibaba: Προσφέρει $1,5 δισ. για εξαγορά της Pupu – «Μάχη» στην Κίνα για τα online είδη παντοπωλείου
- Νέα Οδός και την Κεντρική Οδός: 4 σημαντικές διακρίσεις στα Sponsorship Awards
- ChatGPT: Ξεπέρασε το 1 δισ. ενεργών χρηστών 3,5 μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του – Πώς κινούνται οι ανταγωνιστές
- Παξοί: Σύλληψη πλοιάρχου μετά τη φωτιά σε δύο τουριστικά σκάφη και τη βύθισή τους
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.